Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrul european de securitate cibernetică, deschis în România. Bucureștiul a concurat cu alte cinci orașe pentru a găzdui sediul ECCC

Publicat de: Euronews

La 16 ani de la aderarea în Uniune avem prima instituție europeană cu sediul în București. Centrul european de securitate cibernetică va fi un hub al Europei pentru tot ceea ce înseamnă protecția datelor.

Centrul european pentru securitate cibernetică și-a deschis porțile în Capitală și va deveni operațional complet din toamnă.

Nicolae Ciucă, premierul României: ”Activitatea centrului survine și pe fondul multiplicării atacurilor de natură hibridă, a provocărilor din perspectiva securitații cibernetice la adresa Europei care s-au accelerat progresiv, crescând semnificativ de la finele anului 2021, și în 2022, nu doar în ce privește numărul, dar și complexitatea și nivelul lor de pregătire.”

Hub al securității ciberneticie europene la București

Bucureștiul a concurat cu alte orașe europene, dar s-a dovedit a fi locul perfect pentru a dezvolta un hub al securității cibernetice pentru Europa și nu doar.

Roberto Viola, director general al Direcției tehnologie și comunicare din cadrul Comisiei Europene: ”Bucureștiul a câștigat în fața altor cinci orașe care erau nerăbdatoare să aibă un astfel de centru. Bucureștiul a câștigat datorită unui sistem vibrant de cercetători și competențelor pe acre le are în domeniul securității cibernetice. Acum două săptămâni CE a prezentat legea/propunerea pentru solidaritatea cibernetică, va fi piatra de temelie a activității noastre pentru combaterea atacurilor cibernetice.”

Din București vor fi coordonate mai multe centre individuale din Uniune care vor funcționa într-o rețea, totul cu scopul de a monitoriza și combate atacurile cibernetice.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: ”Va gestiona câteva milioane de euro ale Comisiei Europene care vizează zona de cyber, pe de altă parte politicile în zona de cyber, pe de altă parte achizițiile în zona de cyber și foarte important o parte din strategiile majore din această direcție și de asemenea formarea specialiștilor pentru întreaga Europă.”

Din toamnă, centrul va avea aproximativ 60 de angajați, atât români, cât și străini. Sunt posturi vacante, iar cei care vor să se angajeze trebuie sa știe că salariile pornesc de la 3000 de euro pentru o poziție de junior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE