Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai mari premii din istoria tenisului. 2023, anul recordurilor la turneele de Grand Slam

Deși s-a retras din activitate în septembrie 2022, Roger Federer (41 de ani) este considerat "primul miliardar din tenis", conform unor date publicate de Sportmanor în aprilie 2023.

Elvețianul Federer este un caz aparte, într-un fel, având în vedere că el câștigă și acum de patru ori mai mult decât Novak Djokovic sau Rafael Nadal, jucători care încă se află în activitate. Este adevărat că Federer obține acești bani din sponsorizări și alte drepturi de imagine, însă tenisul, la nivelul cel mai înalt, oferă premii substanțiale în bani. Iar anul 2023 reprezintă un record din acest punct de vedere.

Premii record la turneele de Grand Slam din 2023

Cele patru turnee de Grand Slam, care se desfășoară anual, au bifat cifre record în această stagiune.

  • Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open sunt cele patru turnee de Grand Slam ale anului.

La primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open (16-29 ianuarie), premiile au avut o valoare totală de 76,5 milioane de dolari australieni (48,05 milioane de euro), adică o creștere cu 3,38% față de cele de anul trecut. Au fost cele mai mari premii din istoria turneului de la antipozi.

Campionii (la masculin și la feminin) au încasat 2,975 de milioane de dolari australieni (1,86 milioane de euro), în timp ce finaliștii au primit câte 1,625 milioane (1,02 milioane de euro). La masculin, marele trofeu a fost câștigat de Novak Djokovic, care a ajuns la 22 de titluri de Grand Slam și l-a egalat pe Rafael Nadal.

Al doilea turneu de Grand Slam din 2023, Roland Garros, a avut premii totale de 49,6 milioane de euro, în creștere cu 12,3% față de 2022, conform site-ului oficial al competiției. Campionii din probele de simplu au încasat câte 2,3 milioane de euro, iar finaliștii, 1,15 milioane. Tot Novak Djokovic a ridicat și acest trofeu și a devenit jucătorul cu cele mai multe Grand Slam-uri câștigate în istoria tenisului, 23.

Și la Wimbledon (3 iulie - 16 iulie) vor fi cele mai mari premii din istoria turneului. Faimoasa competiție de pe iarba londoneză acordă, în 2023, premii totale de 44,7 milioane de lire sterline (52,31 milioane de euro), în creștere cu 11,2%. Învingătorii în probele de simplu vor fi recompensați cu câte 2,35 milioane de lire (2,75 milioane de euro), în timp ce finaliștii vor primi 1,175 milioane de lire (1,375 milioane de euro).

US Open rămâne turneul de Grad Slam cu cele mai mari premii

US Open (28 august - 10 septembrie) rămâne Grand Slam-ul cu cele mai mari premii din istorie, iar în acest sezon se va atinge un record, după o creștere cu 6%. Astfel, premiile totale sunt cifrate la 60,5 milioane de dolari (70,8 milioane de euro). Campionii în probele de simplu vor pleca acasă cu un cec în valoare de 2,6 milioane de dolari (2,4 milioane de euro), iar finaliștii vor fi mai bogați cu câte 1,3 milioane de dolari (1,2 milioane de euro).

În 2023, premiile s-au mărit datorită creșterii veniturilor acestor turnee, prin drepturile TV, sponsori și bilete, însă organizatorii vor să atragă, prin aceste măsuri, cât mai mulți tineri spre tenis. Iar în ultimii ani, s-au observat creșteri la mai multe turnee de rang mai mic.

Mai-marii tenisului mondial vor să dea astfel o mână de ajutor și tinerilor sau debutanților, care beneficiază de premii prea mici la început de carieră, ceea ce nu prea îi motivează să continue cu tenisul. O creștere a acestor venituri îi determină să continue, iar astfel se dorește și creșterea condițiilor și facilităților.

La rândul lor, acestea determină atragerea de sponsori care să contribuie atât la construcția bazelor și academiilor, cât și la investirea în tinere talente, care, odată ce "explodează", le asigură sponsorilor o cu totul altă vizibilitate.

Ar trebui ca premiile din tenisul feminin să fie egale cu cele de la masculin?

În plus, la Grand Slam-uri, premiile la feminin au devenit egale cu cele de la masculin. Problema a fost, și este în continuare, una sensibilă. În 2017, Ion Țiriac a stârnit polemici în lumea tenisului după ce a spus că el nu este de acord ca femeile să fie remunerate la fel de mult ca bărbații, pentru că meciurile lor nu atrag la fel de mult și nu "produc" suficienți bani.

În urmă cu o lună, această problemă s-a aprins din nou. La turneul de la Roma liderul mondial din WTA, Iga Swiatek, a cerut ca premiile femeilor să fie egale cu cele ale bărbaților la toate competițiile, nu numai la Grand Slam-uri. Iar vocea sa a fost susținută și de Ons Jabeur, Karolina Pliskova, Paula Badosa sau alte nume mari din tenis. La Roma, a pornit un adevărat scandal după ce campioana a primit mai puțini bani decât finalistul de la masculin.

  • Tenisul oferă unele dintre cele mai mari premii la nivel de sporturi individuale, alături de box sau golf.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE