Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse la Roland Garros, după ce Novak Djokovic a scris un mesaj politic pe o cameră de filmat: ”Kosovo este inima Serbiei”

Publicat de: Mirabela Vasile

Novak Djokovic, numărul 3 mondial, a riscat să stârnească o controversă politică la Roland Garros, luni, după ce a scris un mesaj despre Kosovo pe obiectivul unei camere de luat vederi, după victoria sa din primul tur, potrivit Reuters.

"Kosovo este inima Serbiei. Opriți violența", a scris în limba sârbă Djokovic.

Cât de tensionată este situația în Kosovo

Aproximativ 30 de soldați ai forțelor de menținere a păcii ale NATO care apără trei primării din nordul Kosovo au fost răniți în confruntările cu protestatarii sârbi din orașul Zvecan, unde a crescut tatăl lui Djokovic. Autoritățile sârbe au declarat că 52 de protestatari au fost răniți în confruntări.

Situația tensionată s-a dezvoltat după ce primari de etnie albaneză au preluat funcții în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo, după alegeri boicotate de sârbi - o mișcare care a determinat SUA și aliații săi să reproșeze vineri Pristinei.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declarația de independență față de Serbia din 2008 și consideră în continuare că Belgradul este capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

Djokovic se declară împotriva războaielor

"În calitate de fiu al unui om născut în Kosovo, simt nevoia de a oferi sprijinul meu poporului nostru și întregii Serbii", a declarat Djokovic în cadrul unei conferințe de presă, luni, după meciul său de la turneul de la Roland Garros.

"Poziția mea este clară: sunt împotriva războaielor, a violenței și a oricărui tip de conflict, așa cum am declarat întotdeauna public. Empatizez cu toți oamenii, dar situația din Kosovo este un precedent în dreptul internațional", a spus Djokovic.

Federația franceză de tenis (FFT), care organizează evenimentul, a declarat pentru Reuters că nu există "nicio regulă oficială de Grand Slam cu privire la ceea ce pot sau nu pot spune jucătorii. FFT nu va face nicio declarație și nu va lua nicio poziție în această privință".

Djokovic va spera să evite o altă distragere a atenției politice la un Grand Slam, după ce și-a apărat tatăl la Australian Open în ianuarie, când a apărut o înregistrare video în care apărea pozând alături de unii fani care țineau steaguri rusești, pe fondul războiului din Ucraina.

Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populația din Kosovo în ansamblul său, dar sârbii din nord au cerut de mult timp punerea în aplicare a unui acord negociat de UE în 2013 pentru crearea unei asociații de municipalități autonome în zona lor.

Serbia și aliatul său tradițional, Rusia, nu recunosc independența Kosovo, iar Moscova a blocat încercarea țării de a deveni membră a Organizației Națiunilor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE