Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord susținut de UE pentru normalizarea relațiilor, dar nu l-au semnat

Liderii din Kosovo și Serbia au ajuns sâmbătă, după o zi de discuții în Macedonia de Nord, la un acord pentru a normaliza relațiile bilaterale după decenii de tensiuni între inamicii din timpul războiului din Balcani și pentru a rezolva una dintre cele mai vechi dispute din Europa.

Cu toate acestea, prim-ministrul kosovar Albin Kurti și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, nu au semnat documentul-cadru.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de către cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrel, în urma unor ore de discuții purtate în stațiunea lacustră Ohrid din Macedonia de Nord și a venit la o lună după ce ambele părți au aprobat tacit un plan al UE în 11 puncte pentru a pune capăt la luni de criză politică.

Reprezentantul special al UE, Miroslav Lajcak, a fost, de asemenea, prezent. Acordul stipulează că ambele țări își vor recunoaște reciproc documentele oficiale și simbolurile naționale și vor respecta independența, autonomia și integritatea teritorială, dreptul la autodeterminare, protecția drepturilor omului și nediscriminarea.

Acordul de la Ohrid

Decizia de a găzdui discuțiile în orașul Ohrid din Macedonia de Nord a fost una simbolică.

În 2001, în Macedonia de Nord a izbucnit un conflict armat între etnicii albanezi și stat. Conflictul a durat opt luni și a fost rezolvat prin semnarea așa-numitului Acord de la Ohrid, care a avansat drepturile albanezilor din Macedonia de Nord.

Acordul este considerat unul dintre rarele exemple de rezolvare a unor probleme etnice complexe în Balcani. Se speră că acesta ar putea fi o sursă de inspirație pentru Serbia și Kosovo în găsirea unei soluții pentru problema nerezolvată de zeci de ani a independenței kosovare.

Kosovo este o fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, care s-a desprins în 2008. Acest lucru s-a întâmplat la nouă ani după încheierea războiului din 1998-1999, care a izbucnit atunci când etnicii albanezi separatiști au lansat o rebeliune împotriva regimului sârbesc, iar Belgradul a răspuns cu o represiune brutală. Aproximativ 13.000 de persoane au murit, majoritatea etnici albanezi.

Implicarea UE în conflict

UE a mediat negocierile dintre Serbia și Kosovo începând din 2011, însă puține dintre cele 33 de acorduri semnate au fost puse în aplicare.

UE și SUA au făcut presiuni pentru progrese mai rapide de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina anul trecut. Acum se speră că rezolvarea conflictului din Macedonia de Nord prin intermediul Acordului de la Ohrid va determina Serbia și Kosovo să avanseze.

Stojanche Angelov și Abedin Zimberi au fost amândoi ofițeri de poliție în 2001 în Macedonia de Nord. Dar ei luptau în părți diferite ale conflictului. Acum, ei organizează în mod regulat întâlniri comune cu instituțiile statului și lucrează împreună pentru a ajuta la reconciliere.

"Principalii creatori de probleme sunt cei a căror experiență de a ucide provine doar din jocurile video", a declarat Angelov, care a luat partea statului. "Ei sunt cei care sunt cei mai "curajoși" și cei mai periculoși, deoarece nu au văzut niciodată moartea de aproape."

Omologul său Zimberi, fost comandant al mișcării insurgente a etnicilor albanezi, a adăugat: "Știm ce este un conflict și câtă durere poate provoca și lucrăm pentru a preveni orice tip de conflict viitor și ura între oameni."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE