Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai așteptate summituri internaționale din 2024: de la conferința OMC din Emiratele Arabe, la reuniunea G20 din Brazilia

Anul 2023 a fost marcat de numeroase evenimente majore pe scena internatională: temperaturile globale au doborât noi recorduri, conflictele au făcut ravagii în mai multe regiuni ale lumii, iar rolul tot mai crescut al Inteligenței Artificiale a devenit atât un motiv de optimism, cât și de anxietate. În 2024 liderii lumii se vor întâlni într-o serie de summituri internaționale care vor trata aceste probleme. Iată care sunt cele mai așteptate summituri din 2024, potrivit think tank-ului american, Council on Foreign Relations (Consiliul pentru Relații Externe).

Conferința ministerială a OMC, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (26-29 februarie)

Cea de-a treisprezecea conferință ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), despre care are o miză importantă. Liderii reuniți la această conferință vor încerca să îndeplinească o serie de promisiuni convenite la summiturile anterioare. Directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a identificat o listă lungă de priorități: reformarea sistemului de soluționare a litigiilor din cadrul OMC, asigurarea intrării în vigoare a Acordului privind subvențiile în domeniul pescuitului, realizarea agendei de dezvoltare a OMC și continuarea progreselor în ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală și comerțul electronic. Membrii OMC au solicitat, de asemenea, discuții privind politica industrială, securitatea alimentară și sanitară și schimbările climatice.

Summitul AI for Good, Geneva, Elveția (30-31 mai)

Summitul AI for Good vine într-un moment de incertitudine în legătură evoluția rapidă a Inteligenței Artificiale. Acest summit va reuni guverne, instituții de cercetare non-profit, corporații și organizații internaționale. Cei prezenți la summit vor discuta despre cum să navigăm într-o epocă în care tehnologia avansează într-un ritm exponențial, fără precedent.

În cadrul summitului se va analiza, de asemenea, modul în care poate fi utilizată Inteligența Artificială pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în 2030. Momentan, aceste obiective par tot mai greu de atins.

G7, Puglia, Italia (13-15 iunie) 

Decizia prim-ministrului italian Giorgia Meloni de a găzdui cel de-al cincizecilea summit al Grupului celor șapte (G7) în Puglia, Italia, are o semnificație aparte. Locația a fost timp de secole o răscruce geografică și culturală între civilizațiile orientală și occidentală. Meloni a precizat că dorește ca summitul să se concentreze asupra țărilor cu venituri mici, denumite adesea în mod colectiv Sudul global.

Meloni a anticipat că printre prioritățile summitului se vor număra apărarea Ucrainei și respectarea normelor internaționale, securitatea economică și energetică, migrația și un parteneriat mai echitabil cu Africa.

Summitul NATO, Washington, Statele Unite (9-11 iulie)

Summitul NATO din 2024 va marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței. Acest jubileu de diamant ar putea coincide cu aderearea Suediei la NATO - dacă Ungaria și Turcia vor ratifica aderarea Suediei. Summitul va reprezenta o nouă oportunitate pentru aliați de a-și reafirma sprijinul militar pentru Ucraina.

Summitul se va concentra, de asemenea, pe gestionarea amenințării instabilității din Balcanii de Vest, pe furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, pe consolidarea securității transatlantice și pe navigarea în competiția geostrategică cu China. În plus, membrii NATO vor încerca să ajungă la un consens cu privire la selectarea unui succesor al lui Stoltenberg - al cărui mandat a fost prelungit pentru a patra oară la summitul din 2023 de la Vilnius, Lituania.

Summitul BRICS, Kazan, Rusia (octombrie)

Cele cinci țări care au dat numele blocului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) vor primi șase noi membri - Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - la următorul summit de la Kazan, Rusia. În prezent, blocul reprezintă aproape jumătate din populația lumii și aproape o treime din producția economică. 

Principala prioritate a președintelui rus Vladimir Putin pentru președinția sa la BRICS va fi stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea relațiilor cu membrii noi.

COP29, Baku, Azerbaidjan (noiembrie)

Conferința ONU privind Schimbările Climatice (COP29) va fi organizată anul acesta la Azerbaidjan.

COP29 va moșteni unele progrese semnificative de la COP28, unde participanții au cerut pentru prima dată în mod explicit o tranziție de la toți combustibilii fosili. Summitul de anul acesta va trebui să se ocupe în special de modalitățile de îmbunătățire a finanțării pentru adaptarea la schimbările climatice, care rămâne un obstacol important pentru țările cu venituri mici și mijlocii pentru a face față efectelor schimbărilor climatice.

Summitul G20, Rio de Janeiro, Brazilia (18-19 noiembrie)

La Rio de Janeiro, în Brazilia, va avea loc anul acesta summitul G20. Pentru președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, cunoscut sub numele popular de Lula, summitul reprezintă o oportunitate de a se poziționa ca lider global. Lula va avea cu siguranță șansa de a modela agenda globală în următorii doi ani, Brazilia urmând să prezideze G20, Consiliul de Securitate al ONU, alianța comercială Mercosur, BRICS și summitul privind clima COP30.

Motto-ul Braziliei pentru președinția G20 este "construirea unei lumi echitabile și a unei planete durabile", ceea ce reflectă accentul pus pe schimbările climatice și o suprapunere a agendei cu summitul COP29 programat în aceeași perioadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE