Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele G7 înăspresc sancțiunile împotriva Rusiei pentru a încetini efortul de război

Liderii statelor G7, care sunt cele mai dezvoltate democrații din lume, au ajuns la un acord, vineri, pentru a aplica sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Totodată, au promis că vor sprijini financiar Ucraina, în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să participe la summitul organizat în orașul Hiroshima din Japonia, relatează agenția Reuters.

De asemenea, la reuniunea la nivel înalt din Japonia ar urma să se discute despre intensificarea tensiunilor dintre economiile statelor G7 și China. Oficialii au precizat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să participe fizic la discuțiile purtate la summitul G7.

Într-o declarație comună, liderii celor mai puternice democrații din lume au afirmat că măsurile existente împotriva Rusiei vor fi extinse și că orice exporturi care ar putea ajuta Rusia în războiul său de 15 luni împotriva Ucrainei vor fi restricționate în toate statele G7.

"Aceasta include exporturile de echipamente industriale, unelte și alte tehnologii pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui mașinăria de război", au afirmat liderii G7, adăugând că vor continua eforturile de a restricționa veniturile rusești din comerțul cu metale și diamante.

De altfel, Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina. De asemenea, Uniunea Europeană va ”limita comerţul cu diamante ruseşti” ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, după cum a precizat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, prezent la summitul G7 de la Hiroshima.

În condițiile în care există dovezi potrivit cărora sancțiunile existente au fost evitate, reprezentații G7 au anunțat că grupul se "angajează" cu țările prin care orice bunuri, servicii sau tehnologii restricționate ale G7 ar putea tranzita spre Rusia.

Potrivit Reuters, din analizarea în detaliu a datelor comerciale ale Germaniei reiese că exporturile germane către țările limitrofe Rusiei au crescut puternic, alimentând temerile privind reexportarea de bunuri din aceste state vecine.

Liderii G7 au condamnat din nou agresiunea Rusiei și au promis sprijin suplimentar pentru Ucraina, în termeni de ajutor militar și ajutor financiar pentru economia sa distrusă de război în acest an și anul viitor.

Membrii G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada și Italia - sunt așteptați, de asemenea, să dezbată strategia privind conflictul din Ucraina.

Premierul japonez Fumio Kishida, care reprezintă Hiroshima în camera inferioară a Parlamentului japonez, a declarat că a ales acest oraș pentru summit pentru a concentra atenția asupra controlului armelor.

Hiroshima și un alt oraș japonez, Nagasaki, au fost distruse de atacurile nucleare americane în urmă cu 78 de ani, care au pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Zelenski va participa duminică, au declarat doi oficiali implicați în summitul G7, refuzând să fie identificați din cauza sensibilității subiectului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE