Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski sosit la Hiroshima, pentru a participa la summitul G7 din Japonia

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Volodimir Zelenski a ajuns în Hiroshima, Japonia, pentru a participa la summitul G7. El se va alătura liderilor țărilor bogate din G7 la o sesiune privind Ucraina, potrivit euronews.com.

"Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare sporită pentru victoria noastră. Pacea va fi mai aproape de astăzi", a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Inițial, el urma să se alăture vineri unei sesiuni online, dar acest plan a fost schimbat după ce Zelenski și-a exprimat "dorința puternică" de a participa în persoană, a precizat Ministerul japonez de Externe într-o declarație.

Japonia a refuzat anterior să confirme vizita lui Zelenski și a insistat până vineri seara târziu că acesta va participa doar online.

Premierul japonez Fumio Kishida va purta discuții cu Zelenski în timpul vizitei sale la Hiroshima, se arată în comunicatul ministerului.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a confirmat la televiziunea națională ucraineană că Zelenski va participa la summitul G7.

”Am fost siguri că președintele nostru va fi acolo unde Ucraina are nevoie de el, în orice parte a lumii, pentru a rezolva problema stabilității țării noastre.

Vor fi chestiuni foarte importante decise acolo, așa că prezența fizică este un lucru crucial pentru a ne apăra interesele” a declarat Danilov, potrivit sursei citate.

Liderul japonez Fumio Kishida a anunțat că l-a invitat pe Zelenski la summitul G7 în timpul vizitei sale la Kiev din martie.

Summitul G7 a început vineri, iar liderii au promis că vor exercita presiuni asupra Rusiei și că vor stabili un front unit împotriva Chinei.

Uniunea Europeană a anunțat că vrea să "limiteze" comerțul cu diamante rusești, după ce Statele Unite și Marea Britanie au prezentat noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Înaintea sesiunii de deschidere, președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat sprijinul UE și al G7 pentru Ucraina.

"În UE lucrăm intens pentru a obține pentru Ucraina ceea ce are nevoie - mai multe arme, mai multă muniție și mai repede. Acest lucru va fi crucial. Am fost alături de Ucraina cu solidaritate și hotărâre și vom continua să o facem atât timp cât va fi nevoie”, a afirmat Charles Michel.

Ce subiecte ar urma să fie dezbătute la Summitul G7 din Hiroshima

Războiul din Ucraina nu este singurul subiect de pe ordinea de zi a summitului. Oficialii americani au anunțat că reuniunea la nivel înalt nu se referă doar la "o țară sau alta". Franța a precizat că va folosi această ocazie pentru a aborda subiecte precum criza climatică și inteligența artificială.

De asemenea, se va pune accentul asupra amenințărilor în creștere din partea Beijingului împotriva Taiwanului, insula democratică autonomă pe care China o revendică ca fiind a sa, precum și asupra modalităților de a reduce dependența economică și a lanțului de aprovizionare a democrațiilor occidentale de China.

În marja summitului, premierul japonez Kishida se va întâlni cu președintele american Joe Biden și cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru a discuta despre o cooperare mai strânsă în domeniul securității, inclusiv despre o descurajare nucleară mai puternică.

Kishida și Yoon își vor prezenta împreună omagiile la un memorial din Hiroshima pentru victimele coreene ale bombei atomice, , în timp ce cele două țări își refac legăturile tensionate de disputele care provin din dominația colonială a Japoniei asupra Peninsulei Coreene din 1910-1945.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE