Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Rușii bombardează Kievul cu rachete de croazieră în timpul vizitei unui emisar chinez

Publicat de: Euronews

Kievul și mai multe regiuni din Ucraina au fost bombardate joi, într-un moment în care un emisar chinez se află în capitala Ucrainei pentru a încerca să obţină o ”reglementare politică” a conflictului, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”O serie de atacuri aeriene asupra Kievului - fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor - continuă. Acesta este al nouălea atac aerian consecutiv asupra capitalei de la începutul lunii mai”, a anunțat administraţia civilă şi militară a Kievului.

Oficialii ucraineni au avertizat că rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice ruse dinspre regiunea Mării Caspice, iar drone de recunoaştere au survolat ulterior Kievul.

”Toate ţintele inamice din spaţiul aerian al Kievului au fost detectate şi distruse", au precizat autorităţile.

Şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, a avertizat pe Telegram că un incendiu a izbucnit în spaţii nerezidenţiale în cartierul Desnianski, pe malul stâng al fluviului Nipru, care împarte capitala ucraineană în două. El nu a oferit informaţii despre eventuale victime.

În schimb, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite în portul Odesa, de la Marea Neagră, în urma unui atac asupra unui obiectiv industrial, conform administraţiei militare regionale.

Armata a raportat de asemenea atacuri cu "rachete de croazieră" în regiunea Vinniţa, în centrul ţării, iar media locale au semnalat explozii la Hmelniţki, la 100 de kilometri mai la vest.

Bombardamente asupra Kievului în timpul vizitei unui oficial chinez

Noi atacuri au fost lansate în timp ce la Kiev efectuează o vizită un înalt responsabil chinez, Li Hui, reprezentant special pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador la Moscova, pentru a discuta - potrivit Beijingului - despre "reglementarea politică" a conflictului, notează sursa citată.

Li Hui s-a întâlnit miercuri cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care ”i-a explicat în detaliu principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, după cum a precizat Ministerul de Externe ucrainean.

Kuleba "a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio propunere care ar implica pierderea de teritorii sau o îngheţare a conflictului", au precizat reprezentanții Ministerului ucrainean de Externe.

Autorităţile de la Kiev se tem că vor fi nevoite, în cele din urmă, să accepte un compromis cu Moscova şi cer returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.

O întrevedere între Li şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este "posibilă", a afirmat pentru AFP un oficial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului. O astfel de întâlnire ar fi o premieră între Zelenski, care încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, şi un înalt oficial chinez.

Turneul european al emisarului chinez prevede escale în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.

China nu a condamnat niciodată invadarea Ucrainei de către Rusia

Partener apropiat al Moscovei, China nu a condamnat niciodată public invazia rusă. Prin vizita întreprinsă în martie la Moscova, preşedintele Xi Jinping i-a acordat un sprijin puternic în plan simbolic omologului său rus Vladimir Putin.

În februarie, Beijingul a propus un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, care a fost însă privit cu scepticism de către Occident.

Vizita emisarului Chinei la Kiev intervine după un turneu european al lui Volodimir Zelenski, în cadrul căruia i s-au promis noi livrări de arme necesare pentru a lansa o contraofensivă majoră.

Kievului i-au fost promise rachete antiaeriene, drone de atac, blindate şi s-au înregistrat de asemenea progrese în ceea ce priveşte livrarea de avioane de luptă occidentale, pe care europenii sunt reticenţi în a le furniza.

Totodată, SUA au confirmat miercuri că un sistem Patriot primit de Ucraina a fost avariat de un proiectil neidentificat, dar a rămas operaţional, în contextul în care armata rusă a susţinut marţi că a distrus o baterie Patriot cu o "lovitură de înaltă precizie' efectuată 'cu o racheta hipersonică 'Kinjal'", potrivit AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE