Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătălia pentru Bahmut: Câștigurile teritoriale recente cresc speranțele Ucrainei cu privire la o răsturnare a situației pe frontul de Est

Forțele rusești au petrecut aproape un an de zile încercând să își croiască o cale în orașul Bahmut din estul Ucrainei. În martie, părea că sunt aproape să cucerească orașul. "Cleștele se închide", declara Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care au fost vârful de lance în această campanie militară a Rusiei.

Cleștele nu s-a închis însă niciodată, iar acum forțele ucrainene l-au deschis și mai mult, recucerind în câteva zile teritorii la nord și la sud de Bahmut, pe care rușii le capturaseră după multe săptămâni de lupte grele.

Trupele Moscovei încă controlează cea mai mare parte din oraș, dar, pentru prima dată după luni de zile, soldații ucraineni sunt în ofensivă, iar balanța pare să încline acum de partea lor în această bătălie- cel puțin pentru moment. Dacă ucrainenii vor continua înaintarea în Bahmut, atunci rușii s-ar putea trezi în situația de a fi prinși ca într-un clește. Un eventual succes al ucrainenilor ar crește moralul forțelor militare și ar reprezenta o lovitură serioasă pentru Rusia, ținând cont de numărul uriaș de trupe sacrificate de Moscova în tentativa de a cuceri orașul.

Un punct de cotitură?

Mai mult decât atât, posibila răsturnare de situație survine într-un moment în care Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă mai amplă. Comandanții ucraineni doresc să atragă numeroase forțe militare rusești în jurul orașului, împiedicând în felul acesta redistribuirea lor în alte zone care ar putea fi în curând atacate. Aceștia au declarat că Rusia trimite deja întăriri în zona Bahmut, inclusiv unități de tancuri și luptători proaspeți, pentru a încerca să oprească înaintările ucrainene.

Maiorul Oleksandr Pantsirni, comandantul Batalionului 24 "Aidar", a declarat că Ucraina "a recâștigat inițiativa pe flancuri, la nord și la sud de oraș", potrivit The New York Times.

Konrad Muzika, analist în domeniul apărării pentru Rochan Consulting, a declarat că recentele câștiguri ucrainene au scos la iveală "slăbiciunile fundamentale ale Rusiei: lipsa de coordonare între formațiunile regulate rusești și unitățile Wagner, comunicarea și moralul slab".

Bătălii grele în jurul orașului Bahmut

Trupele ucrainene au reușit să avanseze aproximativ doi kilometri în unele direcții duminică și luni, a declarat colonelul Serhii Cherevatii, un purtător de cuvânt al forțelor ucrainene care luptă în est. Fără a intra în detalii, el a spus că în unele locuri au avut loc luptele crâncene pe suprafețe de mărimea a trei terenuri de fotbal. De asemenea, el a avertizat că forțele rusești încă încearcă să organizeze contraatacuri în anumite locuri.

La sud-vest de Bahmut, soldații și comandanții ucraineni au raportat că înainteazp în apropierea satului Ivanivske, cu intenția de a se deplasa în direcția Klishchiivka, un mic sat pe care mercenarii Wagner l-au revendicat la 19 ianuarie, după săptămâni de luptă. Satul se află pe un teren înalt, oferind un avantaj tactic celor care îl controlează.

La nord-vest de oraș, armatele par să se lupte pentru controlul terenurilor înalte din jurul rezervorului Berkhiv. Fără a menționa o retragere, Ministerul rus al Apărării a declarat la sfârșitul săptămânii că forțele sale se regrupează în jurul rezervorului pentru a "crește puterea liniei de apărare".

Apărarea fermă a Ucrainei în Bahmut, un oraș mic cu o valoare strategică limitată, a avut un cost ridicat pentru ambele părți. Această mișcare i-a împiedicat însă pe ruși să treacă la asediul orașelor mai mari Kramatorsk și Sloviansk. Oficialii ucraineni spun că apărarea orașului Bahmut a jucat, de asemenea, un rol critic în slăbirea armatei ruse.

Între timp, luptele continuă în interiorul orașului. Acolo bătăliile sunt atât de sângeroase, spun soldații ucraineni, încât comandanții lor trimit doar voluntari.

"Dacă intri în Bahmut, trebuie să știi că s-ar putea să nu mai ieși niciodată", a spus un militar ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE