Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai nouă subvariantă de coronavirus, Kraken, se răspândește rapid. Ce spun specialiștii

Cea mai nouă subvariantă de coronavirus, denumită Kraken, se răspândește mai rapid față de tulpinile Omicron, care sunt dominante în prezent.

Kraken ar putea avea un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 din Uniunea Europeană, dar asta nu se va întâmpla în luna următoare, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Agenţia de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuieşte subvarianta Kraken alte versiuni aflate în circulaţie.

Ștefan Dascălu, cercetator în imunologie la Universitatea Oxford: „Această nouă tulpină reprezintă un motiv de îngrijorare în primul rând din cauza acestei infecțiozități sporite, faptul că varianta xbb 1.5, supranumită acum kraken, a atins de la 4 la 40% numărul de infecții în o lună de zile în SUA o face cea mai infecțioasă tulpină de până acum, de la începutul pandemiei, lucru care prezintă îngrijorări, pentru că la fiecare persoană infectată virusul poate suferi mutații. Încă se analizează această tulpină, clinic, ce simptomatologie are, încă nu știm foarte multe, dar nu ar trebui să ne pierdem capul și să ne gândim că vom intra în lockdown.”

Unde a fost descoperită subvarianta XBB.1.5 (Kraken)

Se estimează că subvarianta, care a fost redenumită "Kraken" (ca legendarul monstru marin), a luat naștere între noiembrie și decembrie 2022 în statul New York din SUA sau în jurul acestuia.

Tulpina este acum considerată a fi la originea unei creșteri a numărului de infecții în SUA, unde se estimează că este cauza a 41% din cazurile actuale de COVID-19, potrivit datelor de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.

După SUA, noua tulpină a fost raportată în Europa, Australia și în părți din Asia de Sud-Est.

În Marea Britanie, unde tulpina a fost, de asemenea, detectată, Sheena Cruickshank, profesor la Lydia Becker Institute of Immunology and Inflammation de la Universitatea din Manchester, spune că tulpina „reprezintă doar aproximativ 4% din cazuri în acest moment, dar observăm că se dublează foarte repede".

Ar trebui să fim îngrijorați de Kraken?

Tulpina pare să fi stârnit îngrijorare în rândul epidemiologilor și experților.

Dr. Maria Van Kerkhove, de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat în cadrul unei conferințe de presă la începutul acestei săptămâni că noua subvariantă reprezintă un motiv de îngrijorare pentru organizație.

„Suntem îngrijorați de avantajul creșterii sale, în special în unele țări din Europa și în SUA... în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante", a spus ea.

„Preocuparea noastră este cât de transmisibil este... și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât mai multe oportunități va avea de a se modifica".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE