Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg au pronunțat miercuri două hotărâri împotriva Rusiei, declarând că Moscova a încălcat dreptul internațional în Ucraina, scrie Euronews.com.
Este pentru prima dată când o instanță internațională constată că Kremlinul este responsabil pentru abuzuri ale drepturilor omului de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, în 2022.
Curtea a stabilit, de asemenea, că Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 – prima dată când o instanță internațională a găsit Moscova vinovată pentru tragedia din 2014, în urma căreia și-au pierdut viața 298 de persoane.
Aceste decizii sunt separate de procesul penal din Olanda, în cadrul căruia doi cetățeni ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în lipsă pentru multiple crime, în legătură cu prăbușirea zborului MH17.
Judecătorii urmează să se pronunțe asupra unui total de patru dosare intentate de Ucraina și Olanda împotriva Rusiei, însă hotărârile sunt considerate în mare parte simbolice. Plângerile au fost depuse înainte ca Rusia să fie exclusă din Consiliul Europei în 2022, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina.
Familiile victimelor tragediei MH17 consideră această decizie un pas important în lunga lor luptă pentru dreptate, care durează de 11 ani.
„Este un pas real în înțelegerea celor care sunt cu adevărat responsabili”, a declarat pentru AP Thomas Schansman, care și-a pierdut fiul de 18 ani, Quinn, în tragedie.
Avionul Boeing 777, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 cu o rachetă Buk de fabricație rusească, lansată dintr-o zonă din estul Ucrainei controlată de separatiști susținuți de Moscova. Toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului au murit, inclusiv 196 de cetățeni olandezi.
În luna mai, agenția de aviație a ONU a găsit și ea Rusia responsabilă pentru dezastru.
Schansman, care a deschis și un caz individual la CEDO, spune că nu intenționează să renunțe la lupta pentru dreptate, chiar și la peste un deceniu după moartea fiului său.
„Cel mai rău lucru pe care l-am putea face este să ne oprim din luptă. MH17 nu este un caz care va dispărea pentru Rusia.” a spus el pentru AP.
Kievul are și alte procese în curs împotriva Rusiei la Strasbourg, iar aproape 10.000 de plângeri individuale au fost depuse împotriva Kremlinului.
Luna trecută, președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a aprobat oficial planurile de înființare a unei noi instanțe internaționale care să judece înalți oficiali ruși pentru invazia pe scară largă în Ucraina.