Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt fulgerele întunecate și cum pot afecta pasagerii în timpul zborului

În mod obișnuit, atunci când zburăm la altitudine, suntem expuși la radiații cosmice de nivel scăzut în atmosferă. Dar oamenii de știință cred acum că pasagerii care zboară în timpul unei furtuni ar putea fi loviți de flash-uri puternice de raze gama, cunoscute și sub numele de „fulgere întunecate”, potrivit Euronews.

Ce sunt fulgerele întunecate

Spre deosebire de fulgerele vizibile, fulgerele întunecate - degajarea de radiații gama de înaltă energie în timpul unei furtuni - sunt aproape invizibile printre nori, iar acesta este o parte din motivul pentru care fenomenul a fost raportat pentru prima dată abia acum aproape 30 de ani, în 1994, la aproximativ două secole și jumătate după ce Benjamin Franklin a descoperit o legătură între fulgere și electricitate.

La fel ca și fulgerele vizibile, fulgerele întunecate durează doar câteva miimi de secundă, timp insuficient pentru a le oferi oamenilor de știință șansa de a observa corect fenomenul.

Transportă energie de un million de ori mai mare decât fulgerele normale

Experții estimează că fulgerele întunecate apar în jurul lumii de aproximativ o mie de ori în fiecare zi, în general nevăzute și neobservate de către public.

Dar, deși invizibile pentru ochiul uman, aceste explozii sunt departe de a fi nesemnificative: potrivit experților, ele pot transporta o energie de un milion de ori mai mare decât radiațiile conținute de fulgerele vizibile.

Deși nu este clar cum se nasc fulgerele întunecate, majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că fenomenul este declanșat cumva de coliziunea electronilor de mare energie cu moleculele de aer din jur în timpul furtunilor.

Această eliberare de fulgere terestre cu raze gama în timpul fenomenului misterios are loc la o înălțime de 10 până la 15 km pe cer, la aceeași altitudine la care zboară majoritatea avioanelor comerciale.

Fulgerele întunecate ar putea lovi pasagerii din avion

Oamenii de știință suspectează de ceva vreme că fulgerele întunecate ar putea lovi pasagerii care zboară prin furtuni, dar impactul fulgerelor cu raze gama asupra persoanelor afectate nu este încă clar.

Spre deosebire de fulgerele vizibile, o persoană lovită de fulgerele întunecate nu ar fi rănită imediat.

Șansele de a fi lovit de fulger

Un nou studiu al cercetătoarei Melody Pallu, prezentat la Chicago, SUA, la 13 decembrie, care a combinat observațiile privind fulgerele întunecate cu rutele companiilor aeriene, a constatat că este probabil ca fenomenul misterios să lovească în apropierea unui avion cam o dată la un interval de unu până la patru ani.

Aceasta înseamnă că șansele de a fi lovit de fulgere întunecate în timp ce zburați printr-o furtună sunt de fapt foarte mici - mai ales că piloții încearcă de obicei să evite să se îndrepte cu nasul înainte spre o furtună.

Studii anterioare au estimat că, la o altitudine de 12.000 m, a fi lovit de un fulger întunecat ar conține o doză de radiații echivalentă cu zece raze X la nivelul pieptului.

La aproximativ 4.900 m, în mijlocul unei furtuni, se estimează că doza ar fi de zece ori mai puternică decât aceasta, echivalentul unei tomografii computerizate a întregului corp.

Altitudinea medie de croazieră a unui avion de pasageri este cuprinsă între 9.150 și 12.200 m.

Statistic este mai probabil ca un om să fie lovit de un fulger vizibil decât de un fulger întunecat, așa că acesta nu este un motiv pentru a evita zborul cu avionul.

Dar oamenii de știință sunt de acord că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi impactul deplin al fulgerelor întunecate asupra sănătății umane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE