Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Al doilea cel mai bogat om din lume și-a vândut avionul din cauza activiștilor care-i monitorizează zborurile pe Twitter

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Miliardarul francez Bernard Arnault, al doilea cel mai bogat om din lume, și-a vândut avionul, după ce zborurile sale au fost monitorizate de către activiștii care luptă împotriva schimbărilor climatice.

Arnault care directorul executiv al companiei de produse de lux LVMH și confondatorul Louis Vuitton are o avere estimată la 140 de miliarde de euro. Magnatul nu pare a fi imun la criticile lansate pe Twitter.

Compania miliardarului a decis să vândă avionul privat al lui Arnault, după ce zborurile și emisiile de carbon au fost monitorizate pe mai multe conturi de pe rețeaua de socializare Twitter.

„Într-adevăr, după toate aceste povești, grupul a avut un avion și l-a vândut”, a declarat Bernard Arnault, la postul francez Radio Classique, conform Euronews.com.

„Rezultatul este că acum nimeni nu poate să vadă unde mă duc deoarece închiriez avioanele private”, a explicat el.

Din păcate, aceste avioane charter închiriate vor continua să polueze cât timp consumă combustibili fosili.

Ce emisii de carbon au avioanele miliardarilor

Timp de șase luni, două conturi de Twitter - @i_fly_Bernard și @laviondebernard - au monitorizat zborurile miliardarului Bernard Arnault, iar astfel au ajuns să fie urmărite de peste 100.000 de utilizatori.

„63 de miliardari francezi emit dioxid de carbon cât 50% din populație”, este descrierea paginii de Twitter ”I Fly Bernard”.

Bernard Arnault nu este singura celebritate criticată pe rețelele de socializare din cauza zborurilor.

În luna iulie, cântăreața Taylor Swift a stârnit controverse din cauza amprentei de carbon.

Artista americană a efectuat 170 de zboruri cu avionul ei privat în perioada 1 ianuarie - 29 iulie 2022, emitând 8.294 de tone de dioxid de carbon. Cantitatea este de peste 1.000 de ori mai mare decât amprenta de carbon a unei persoane obișnuite.

În replică, un purtător de cuvânt al lui Taylor Swift a precizat că avionul artistei fusese împrumutat frecvent.

În 2021, un adolescent a creat un cont pe Twitter pentru a monitoriza zborurile efectuate de avionul privat al lui Elon Musk.

Miliardarul american i-a oferit administratorului suma de 5.000 de dolari pentru a șterge contul, însă oferta acestuia a fost refuzată.

Zborurile afectează considerabil mediul înconjurător. Un studiu realizat de Universitatea Lund arată că prin evitarea unui zbor transatlantic sunt economisite în decursul unui an de opt ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât prin reciclare.

Avioanele private sunt deosebit de periculoase deoarece transportă, în general, un număr mic de pasageri. De aceea, sunt de până la 14 ori mai poluante decât avioanele comerciale. În total, avioanele necomerciale emit peste 33 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an - mai mult decât amprenta totală de carbon a Danemarcei.

Distribuie

Taguri