Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce subiecte a avut Nicolae Ceaușescu la BAC, în 1965. Dictatorul a dat examenul la 47 de ani

Subiectele de Bacalaureat rezolvate de Nicolae Ceaușescu și lucrarea sa de licență au fost donate recent Arhivelor Naționale.

Fostul dictator a susținut probele în 1965, la vârsta de 47 de ani, la scurt timp după ce preluase puterea în România. Până atunci terminase doar 5 clase și școala de partid.

VEZI GALERIA
14 imagini

Lucrare de 10, cu greșeli

Ceaușescu a dat exemene doar la Matematică și la Limba Română, pe 17 și 19 noiembrie 1965, la Școala 10, actuala Școală Centrală.

La Limba Română se crede că a avut de ales dintre două subiecte: caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu sau Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri. Ceaușescu a ales al doilea subiect. A scris 9 pagini, în care s-au strecurat și greșeli.

Reporter: "Deci Nicolae Ceaușescu care a luat nota 10 la această lucrare a greșit anul în care a avut loc Revoluția Democratică: 1948 în loc de 1848."

Bogdan Murgescu, istoric: "Nu cred că a observant niciun corrector. Ceea ce este de reținut este faptul că a dat examen de unul singur, ori acest lucru este deja neobișnuit, marchează un tratament special și în același timp o posibilitate de fraudare mai mare a examenului propriu-zis."

Subiectele, "destul de simple"

La Matematică, Ceaușescu a avut de rezolvat două subiecte și luat tot 10.

"Par mai ușoare decât cele care se dădeau de obicei în vremea respectivă și mi se pare ciudat că par a fi doar două probleme de matematică. De obicei erau patru – cinci întrebări. Unul din ele, al doilea de exemplu, este un subiect care în ziua de astăzi ar părea foarte greu, pentru că elevii nu mai învață polinoame", spune Radu Gologan, președintele Societății de Știinte Matematice din România.

Elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Național Sfântul Sava spun că subiectele sunt ușoare.

"(N. red. Subiectele sunt) destul de simple, adică e doar o aplicare a teoriei, nu necesită prea multă gândire", spune un elev.

Profesorul Gologan, președinte al Societății de Știinte Matematice din România, a rezolvat subiectele în mai puțin de cinci minute.

"Acesta este un subiect, după părerea mea, cam de examen național de clasa a VIII-a", consideră Gologan.

Nicolae Ceaușescu a fost meditat la matematică de un celebru profesor la vremea aceea, Nicolae Dinculeanu. El a fost, de altfel, și președintele comisiei de Bacalaureat a lui Ceaușescu.

"Știu că a făcut lecții cu Nicolae Ceaușescu, ceea ce recunoaște în memorii, și cu doi dintre copiii lui. Părerea lui Dinculeanu despre Nicolae Ceaușescu era că avea la început cunoștințe foarte puține, pentru că nu făcuse școala ca lumea, dar că era isteț și foarte muncitor", spune Radu Gologan.

La scurt timp după ce a preluat puterea în România, Nicolae Ceaușescu și-a putut echivala studiile de la școala de partid în baza unei hotătâri a consiliului de miniștri, dată special pentru asta în septembrie 1965.

"El a făcut practic cinci clase la vremea lor în copilărie. După aceea, a fost ucenic, a fost implicat în activități politice, a avut alte priorități. Practic, a studiat peste rând anumite lucruri în momentul în care era deja într-o ascensiune politică pe funcții înalte. EI a primit, după aceea, diverse recunoașteri ale studiilor în momentul în care era deja pe funcția de vârf", explică istoricul Bogdan Murgescu.

La mai puțin de un an de la Bacalaureat, Nicolae Ceaușescu și-a susținut și licența, la actuala Academie de Studii Economice din București. Teza s-a numit "Unele probleme ale dezvoltării industriei în România în secolul al XIX-lea". Și studiile universitarea le-a terminat "magna cum laude".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE