Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce nu se vede în spatele Miss World. Profesoara Ada Maria Ileana reprezintă România după o pauză de șase ani: "Am vrut să renunț"

Un titlu de Miss reprezintă frumusețea, însă Miss World presupune și o altfel de frumusețe, nu doar cea fizică. O spune Ada Maria Ileana, nimeni alta decât reprezentanta României la Miss World, cea mai mare competiție de profil din lume, ajunsă la ediția a 71-a. Țara noastră nu a mai avut o participantă la acest nivel de șase ani.

Astfel, pentru cei neavizați, a participa la Miss World poate părea doar o simplă defilare, plus răspunsurile date pe scenă. Dar concursul în sine este mult mai mult decât atât. De exemplu, o condiție este ca participantele să aibă și un anumit statut social.

Ada Maria Ileana reprezintă România la Miss World. Ce presupune acest concurs

Ada Maria Ileana are 26 de ani, este din București și este, de șase ani, profesoară de engleză, cu certificat Cambridge. Chiar dacă poate părea surprinzător pentru unii, ea conduce un ONG numit "Investitorii în visuri", a absolvit un masterat în politici publice la University College din Londra și este licențiată în Studii de Securitate.

Prezentă în studioul Euronews România, Ada Maria Ileana a dat detalii despre ce înseamnă să ajungi la o competiție de o asemenea anvergură.

Ana Maria Ileana: "Munca unei reprezentante la Miss este mult mai mult decât ce se vede în seara finalei. Este un concurs ce durează trei săptămâni și contează foarte mult și activitatea dinaintea concursului. De altfel, tocmai ce am trimis clipuri de prezentare a României și a mea, dar și clipuri de prezentare a activității caritabile, pentru că Miss World este cunoscut pentru proiectul Beauty With a Purpose și anume este primul concurs care a introdus această componentă caritabilă, care este extraordinar de importantă într-o finală și determină foarte mult cine va câștiga.

S-au introdus mult mai multe probe, nu este doar o defilare în care să se observe frumusețea, pentru că frumusețea este subiectivă de la om la om, darămite de la continent la continent. Atunci, pe lângă ceea ce am considera noi frumusețea, adică niște trăsături armonioase, un corp sănătos, contează și atitudinea, comportamentul și contează foarte mult și realizările, pentru că absolut toate cele peste 120 de concurente sunt niște femei realizate, care au făcut ceva cu viața lor, chiar dacă suntem tinere, până în 28 de ani.

La Miss World încă există această limită de vârstă, 28 de ani. Contează și statutul social. Unele concursuri de Miss au decis, din acest an, să elimine acest criteriu, dar la Miss World se păstrează condiția de a fi necăsătorită, de a nu avea copii și de a avea până în 28 de ani. Asta și pentru că datoriile unei Miss World înseamnă o deplasare continuă un an de zile și nu oricine cu familie și carieră bine stabilite își permite să facă asta.

Pentru mine, acesta este al patrulea concurs internațional la care merg. Inițial, a fost o provocare personală, pentru că am fost un copil foarte timid și mi-a fost foarte greu cumva să-mi ies din zona mea de confort.

Dar apoi a devenit și un mod în care să pot vorbi despre problemele care mă interesează. De exemplu, educația. Pentru mine, acesta a fost subiectul central al activității mele în ultimii ani. Sunt profesor de limba engleză și am ales să fac un master în politici publice tocmai din dorința de a-mi da seama cum am putea să îmbunătățim efecient sistemul educațional. Apoi am fondat și ONG-ul Investitorii în visuri, tocmai pentru a da o șansă la educație fetelor din centrele din plasament, pentru că pe ele nu are cine să le susțină. Deci educația este subiectul principal despre care vorbesc, dar nu numai."

  • Premiul cel mare pentru câștigătoarea Miss World atinge aproximativ 1,5 milioane de dolari

Miss World. Sunt operațiile estetice interzise?: "E ca un dopaj"

Competițiile de asemenea calibru se remarcă, în special, prin comentarii care fac referire, evident, la aspectul fizic. Iar una dintre discuțiile "la modă" din ultima vreme se referă la eventualele operații estetice pe care le-ar avea unele concurente.

Ada Maria Ileana a dat mai multe detalii și a făcut și o dezvăluire: ea chiar a vrut să renunțe în a mai reprezenta România din cauza comentariilor primite.

Ada Maria Ileana: "Aceasta este o temă foarte comună în comentariile de pe social media pe care le primesc și eu. Într-adevăr, există această posibilitate și multe concurente apelează la ajustări estetice. De altfel, țările care câștigă cele mai multe coroane, cum ar fi cele din America Latină, sunt foarte cunoscute pentru acest obicei de a-și îmbunătăți aspectul prin operații estetice.

Se poate spune că este un soi de dopaj, dar nu mi se pare neapărat o alternativă pe care aș merge eu personal. Eu nu am apelat la intervenții majore. Se comentează foarte mult despre buze, nu am nimic nici acolo. Deci nu sunt fan, dar nu mi se pare nicio problemă ca femeile să aleagă și opțiunea asta, atâta timp cât le ajută pe ele să se simtă bine și le îmbunătățește sănătatea mintală. Mie mi se pare un lucru ok. Și bineînțeles că și jurații sunt conștienți de asta. Nu este un criteriu eliminatoriu și foarte multă lume o face.

Cred că m-am obișnuit, din păcate, cu acest fel de comentarii. Bineînțeles că sunt și comentarii bune și vreau să le mulțumesc celor care mă susțin. Teoriile acestea ale conspirației, că de ce am ajuns eu aici, mă amuză.

Dar a fost un moment, în urmă cu câteva săptămâni, în care am decis să renunț la reprezentarea României la Miss World, pentru că există nu doar comentarii, ci în general o lipsă de susținere în România pentru asemenea reprezentare. Și este cu atât mai greu când vedem că, în alte țări, aceste fete sunt susținute cu atâta ardoare. Sunt oameni care vin cu miile să le conducă la aeroport atunci când pleacă, sunt oameni care votează masiv, vin din țări sărace, precum Filipine, Thailanda, își cumpără bilete la finală, merg până în țara respectivă să vadă fetele, iar noi nu putem câteodată să dăm un like sau un comentariu frumos.

Pot înțelege această perspectivă, dar pe de altă parte, atunci când urmărești întreaga competiție și îți dai seama cam ce este în spate și că este vorba și de alte componente, nu doar de aspectul fizic, mai ales atunci când vine vorba de un concurs ca Miss World, care este condus de la început de o femeie, de Julia Morley, care a fost făcut special pentru a evidenția caracterul frumos al femeii, poveștile lor, îi invit pe oamenii care au această părere să urmărească Miss World cap-coadă, fie că mă urmăresc pe mine, fie că urmăresc în general paginile competiției, să vadă cam cine se remarcă și cam care ar fi criteriile acolo."

  • Concursul Miss World are loc în India, ține trei săptămâni și se termină pe 9 martie. Peste câteva zile, Ada Maria Ileana pleacă spre India.
  • Ada Maria Ileana are mai multe concursuri de profil câștigate, printre care Miss World România 2023 sau Miss International România 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE