Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce măsuri iau instituțiile pentru a combate epidemia de gripă

La o săptămână de la declararea stării de alertă epidemiologică din cauza gripei sau a pneumoniilor, numărul infecțiilor respiratorii rămâne ridicat, iar unele spitale și școlile introduc noi măsuri sanitare. Au fost 136.000 de îmbolnăviri numai în șapte zile, la final de ianuarie, început de februarie. În județul Cluj, de pildă, s-au înregistrat aproape 1.000 de cazuri de gripă clinică, motiv pentru care medicii Spitalului Județean de Urgență au crescut restricțiile privind accesul în secții.

Managerii Spitalului de Urgență Cluj au restricționat  accesul vizitatorilor în secțiile de Terapie Intensivă, în cele de neonatologie sau în secțiile destinate pacienților cu imunitate scăzută, precum cei afectați de cancer, boli renale, diabet sau reumatism. Acești pacienți sunt extrem de vulnerabili. Până  și o banală răceală le-ar putea fi fatală unora dintre ei.

Dorel Danciu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj: ”În sensul concret fiecare apartinator poate avea acces la patul bolnavului timp de 15 minute prin rotație, în niciun caz nu se vor suprapune două sau trei apartinatori în același salon.”

Recomandările medicilor pentru elevi în cazul gripei

La o școală din Cluj-Napoca cu peste 900 de elevi, și câte cinci dintre ei ajung, zilnic, în cabinetul medicului școlar. Cel mai alarmant simptom este febra, pentru care se impune repaosul acasă. La școală, medicii le recomandă elevilor să nu își împrumute sticlele cu apă sau tacamurile și nici să nu folosească aceleași șervețele.  Gripa se poate transmite prin picături de salivă sau secreții nazale. Și tot preventiv, sălile de curs trebuie dezinfectate și aerisite regulat.

Maia Bogdan, medic școlar: ”În prima oră, cadrele didactice fac triajul observational, ceea ce înseamnă că dacă observă că sunt copii care prezintă simptome respiratorii îi îndruma spre cabinetul medical. Se poate, sigur că da, și pe parcursul zilei să apară simptome de febră, simptome respiratorii și atunci cadrele didactice știu să îi îndrume spre cabinet, dar poate important este triajul la prima ora.”

La sfârșit de ianuarie, început de februarie, au fost raportate cazuri de gripă clinică în toată țara. Cele mai multe,  în București,  cu aproximativ 1.100 de îmbolnăviri, și în județul Cluj, cu peste 950, dar și în Brașov, Constanța, Prahova și Iași.

Mihai Moisescu, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj: ”Chiar dacă suntem la acest nivel de alertă epidemică se recomandă în continuare vaccinarea antigripală, fiind masura cea mai importantă și specifică pentru protecție față de evoluția prin virozele determinate de virusurile gripale.”

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat 14 noi decese din cauza virusului gripal, în numai o săptămână. În total, 65 de oameni au murit la noi în țară din cauza acestei boli de la debutul sezonului rece. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea, alimentația sănătoasă, sportul și o igienă personală regulată drept măsuri de prevenire a gripei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE