Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă EGOT, cel mai râvnit statut în showbiz. Sir Elton John, a 19-a persoană care îl obține

Cântărețul Elton John a devenit a 19-a persoană care câștigă rarul și râvnitul EGOT, după ce a câștigat un premiu Emmy în 2024 pentru cea mai bună emisiune specială de varietăți (live): "Elton John Live: Farewell from Dodger Stadium", un concert documentar de trei ore care a fost difuzat pe Disney+.

Sir Elton John are în palmares cinci premii Grammy, cel mai recent pentru "Elton John & Tim Rice's Aida", în 2001; două premii Oscar pentru "Can You Feel the Love Tonight" din "The Lion King", în 1994, și "(I'm Gonna) Love Me Again" din "Rocketman"; alături de un Tony pentru partitura sa originală la "Aida".

În 2023, Viola Davis a intrat de asemenea în categoria artiștilor care obțin EGOT, după ce a câștigat un Grammy pentru autobiografia sa ”Finding Me" la categoria ”Cea mai bună carte audio, narațiune și înregistrare de povestiri".

Ce este un EGOT și cine a bifat toate cele patru premii

EGOT - termen inventat de actorul Philip Michael Thomas - este titlul râvnit acordat oricui câștigă sfântul cvartet al showbizului: Emmy, Grammy, Oscar și Tony Award.

Victoria de aseară o plasează pe Viola Davis într-un grup de elită de 18 care au obținut acest titlu onorific. Ea este, de asemenea, a treia femeie de culoare din istorie care obține statutul EGOT.

Actrița a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar în 2017 pentru rolul din filmul „Fences” din 2016. Ea a câștigat un premiu Emmy în 2015 pentru rolul Annalise Keating din „How to Get Away with Murder”, devenind astfel prima femeie de culoare care a câștigat premiul de actriță principală de dramă. Are două premii Tony, pentru „Regele Hedley II” (2001) și pentru producția de pe Broadway „Fences” (2010).

Înainte de Davis, cea mai recentă câștigătoare a EGOT a fost cântăreața și actrița americană Jennifer Hudson.

Odată cu victoria sa pentru „Finding Me", Davis se alătură următoarei liste de persoane care au bifat toate cele patru căsuțe (cu anul în care au obținut gloria EGOT):

  • Richard Rodgers (1962)
  • Helen Hayes (1977)
  • Rita Moreno (1977)
  • John Gielgud (1991)
  • Audrey Hepburn (1994)
  • Marvin Hamlisch (1995)
  • Jonathan Tunick (1997)
  • Mel Brooks (2001)
  • Mike Nichols (2001)
  • Whoopi Goldberg (2002)
  • Scott Rudin (2012)
  • Robert Lopez (2014)
  • Andrew Lloyd Webber (2018)
  • Tim Rice (2018)
  • John Legend (2018)
  • Alan Menken (2020)
  • Jennifer Hudson (2022)
  • Viola Davis (2023)
  • Elton John (2024)

Nu este de neglijat faptul că alți cinci interpreți - Barbra Streisand, Liza Minnelli, James Earl Jones, Harry Belafonte și Quincy Jones - au câștigat toate cele patru premii, dar au primit o distincție necompetitivă sau onorifică, cum ar fi un Grammy Legend Award sau un Oscar onorific, și, prin urmare, nu figurează pe lista oficială.

Cine mai este în pragul statutului EGOT?

Nu puțini artiști sunt la un singur premiu distanță de statutul EGOT. Cântăreața Adele mai are nevoie doar de un premiu Tony pentru a intra în această listă selectă. La fel și cântăreții/actorii Julie Andrews și Eminem, ultimii doi Beatles rămași în viață, Paul McCartney și Ringo Starr, regizorul Martin Scorsese, duo-ul de compozitori Trent Reznor și Atticus Ross, precum și compozitorii Ludwig Göransson și Hildur Guðnadóttir.

Kate Winslet poate intra și ea în această listă, dacă obține un premiu Tony.

În ceea ce privește premiile Grammy, actorii Frances McDormand, Jessica Lange, Helen Mirren, Maggie Smith și Al Pacino ar mai avea nevoie de un astfel de trofeu pentru a obține statutul EGOT.

În ceea ce privește premiile Oscar, Dick Van Dyke, Bette Midler și Cynthia Nixon au nevoie de o statuetă pentru a obține EGOT. Cei pe care îi putem vedea urmând sunt Hugh Jackman, care are deja un Emmy (2005), un Grammy („The Greatest Showman” - 2019) și un Tony (T„he Boy From Oz” - 2004), precum și Lin-Manuel Miranda, care are nevoie de un Oscar pentru a-și completa colecția cu Emmy (2014), Grammy („In The Heights” - 2009) și Tony („In The Heights” - 2008).

În ceea ce-l privește pe fostul președinte american Barack Obama, acesta se află oficial la jumătatea drumului spre un EGOT, cu un Emmy anul trecut (pentru narațiunea sa din „Our Great National Parks") și două Grammy înainte (pentru cel mai bun album de spoken word în 2006 pentru „Dreams From My Father" și în 2008 pentru „The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream").

Ce înseamnă PEGOT

Un câștigător PEGOT este o persoană care a obținut statutul de EGOT, dar și un premiu Peabody (premii administrate anual de Grady College of Journalism and Mass Communication al Universității din Georgia, în semn de recunoaștere a serviciilor publice și a realizărilor deosebite în mass-media electronică) sau un premiu Pulitzer.

Doar cinci persoane au reușit această performanță: Barbra Streisand, Mike Nichols și Rita Moreno au câștigat câte un premiu Peabody; în timp ce Richard Rodgers și Marvin Hamlisch au obținut amândoi un premiu Pulitzer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE