În aceste zile, s-a tot discutat în spațiul public despre ce înseamnă parcursul european pentru România. Am dezbătut beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană pentru România și ce înseamnă parcursul transatlantic.
Cu ce asociază românii Europa?
Românii asociază Europa cu libertate, oportunități, libertatea de călătorie, pace sau progres. Asta reiese dintr-un sondaj Europuls. Și mai reiese faptul că aproape 70% dintre cei care au răspuns spun că au resimțit beneficiile.
Dar ce a obținut România concret prin apartenența la UE? Bani. Fonduri europene care au fost bazele dezvoltării țării și modernizării.
Fondurile europene au fost bazele dezvoltării țării și modernizării
Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews România: „Am calculat 18 ani, 4 luni și 13 zile de când țara noastră este membră a Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat în plan economic? România a devenit o economie de trei ori mai mare, au crescut veniturile populației, orașele mari au început să se conecteze prin autostrăzi. Pentru viitor, sunt planuri foarte ambițioase pentru a ne conecta și mai bine și am primit sprijin masiv pentru dezvoltare. Am văzut investiții în spitale, în grădinițe.
PIB-ul României s-a triplat
În primul rând, PIB-ul țării s-a triplat. În 2007, aveam un PIB de trei ori mai mic. Anul trecut, peste 370 de miliarde de euro. Ce înseamnă asta? Înseamnă mai multă activitate economică, mai multe firme care plătesc mai multe taxe la stat. Astfel, înseamnă că mai mulți bani circulă în economia țării.
Să ne uităm ce a însemnat pentru salariu mediu net, care a crescut de patru ori în cei 18 ani de când suntem în Uniunea Europeană. Trebuie să spunem faptul că nu înseamnă că avem concret de patru ori mai mulți bani, pentru că aici intră în calcul și inflația.
Salariu mediu net a crescut de patru ori
Aș propune un exercițiu de imaginație: ce ar fi însemnat să nu existe acești bani, aceste fonduri europene care să intre în economie? Unde am fi fost? Nu avem un salariu de patru ori mai mare. Concret, nu trăim de patru ori mai bine. Dar, cu siguranță, trăim mult mai bine decât dacă am fi fost în afara Uniunii Europene. A ajuns în 2024 la 4.600 lei, aproximativ 920 euro salariul mediu pe economie.
1000 de kilometri de autostradă, spitale renovate și dotate
S-au construit 1.000km de autostradă, mai avem de construit. Mai avem nevoie de fonduri, pentru că în 2007 aveam 280km de autostradă, anul trecut peste 1.280km de autostradă.
Peste 100 de miliarde de euro au intrat în țara noastră din 2007. Vorbim de spitale renovate, dotate. Prin fonduri europene, am putut cumpăra echipamente medicale, tomografe, ventilatoare, ambulanțe, roboți chirurgicali în spitalele din Spitalul Județean din Cluj, Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, Spitalul din Suceava și altele.
În pandemie, România a beneficiat de vaccin foarte rapid
Mi-aș dori să aduc aminte și de perioada pandemiei, pentru că tot vorbim astăzi de Pfizergate. Trebuie să spunem că s-au cumpărat echipamente de protecție și vaccinuri. Practic, România, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, a beneficiat de vaccin foarte rapid.
Campusuri universitare și centre de cercetare, dezvoltate
Cu fonduri europene s-au dezvoltat campusuri universitare și centrele de cercetare. Aici amintesc Politehnica București, precum și Universitatea Babeș-Bolyai. Sunt doar câteva exemple”.