Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți bani scot românii din buzunare pentru o zi la mare, în Mamaia: „Este sub orice critică. Este foarte, foarte scump”

Există servicii pentru toate buzunarele pe litoralul românesc. Afirmația a fost făcută la Euronews de ministrul Turismului, Daniel Cadariu. Jurnaliștii Euronews au mers în Mamaia, atât în partea de nord, cât și în sudul, considerat mai ieftin, pentru a confrunta ipoteza lansată din fotoliul ministerial cu realitatea de la malul mării.

Au găsit cea mai ieftină ciorbă la 15 lei, dar și familii care au plătit 400 de lei pentru un prânz.

Invitat la Euronews România Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a combătut „generalizările" pe tema prețurilor mari de pe litoral.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului: „Există servicii pentru toate buzunarele. Generalizări ale unor lucruri întâmplate, prețuri crescute pe litoral, costuri ridicate, parcări, locuri insuficiente de parcare, nu fac bine industriei. Pot fi cazuri în care prețurile, fie la cazare, fie la alimentație publică sunt crescute, însă nu peste tot. Nici măcar în stațiunea Mamaia.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „Ne aflăm în sudul stațiunii Mamaia și vrem să vedem cam cât costă o zi de vacanță aici. Vorbim despre costurile la mâncare, băuturi, răcoritoare și accesorii pentru plajă.”

Turiștii sunt nemulțumiți

Daniel lucrează în Germania și a venit la Mamaia împreună cu soția și cei doi copii. A pregătit 5.000 de lei pentru o vacanță de patru zile. Cei mai mulți bani s-au dus pe mâncare și dulciuri pentru copii.

Daniel, turist: „Ieri am cheltuit 400 de lei.”

Reporter: „Vi se pare că sunt prețuri pentru toate buzunarele?”

Daniel, turist: „Nu, nu sunt pentru toate buzunarele. Mi-am planificat bugetl patru zile - 5.000 de lei. Este cam mult, dar nu avem ce face. Alții muncesc pentru 5.000 de lei două luni. Este greu, asta este.”

Reporter: „Cum decurge o zi de plajă, ce vă luați și câți bani cheltuiți?”

Turist: „Păi, micul dejun, un suc, o apă, 100 de lei. Pe zi.”

Reporter: „Cam câți bani ați cheltuit doar ieri?”

Turist: „250. Mâncare, distracție.”

Reporter: „Cum vi se par prețurile?”

Turist: „Exagerat de mari.”

Turistă: „Prețurile sunt foarte mari. Noi venim de ani de zile. Să dai 15 lei pe o ciorbă mi se pare absurd, pentru un felul doi 25-27, 9 lei pe un cartof prăjit, 8 lei o apă, 12 lei un chips, 6 lei un iaurt. Este sub orice critică. Este foarte, foarte scump.”

Reporter: „Sunt prețuri pentru toate buzunarele?”

Turistă: „Nu.”

Cel mai ieftin șezlong costă 30 de lei

Reporter: „Dumneavoastră stați la șezlong?”

Turist: „Nu. Am venit cu ea de acasă, cu o umbrelă clasică.”

Reporter: „Cât economisiți?”

Turist: „70 de lei.”

Turist: „Uitați-vă ce preț are. 35 de lei, ca să stai pe un plastic. Nu mai bine stai pe nisip?”

Pentru masa de prânz am ales o autoservire de tip împinge tava.

Reporter: „Cât v-a costat și câte persoane?”

Turist: „99. Doar trei persoane. Doar ce se vede, deci două meniuri.”

Turist: „150 de lei am plătit pentru felul unu, felul doi și copilul doar felul doi. Deci 150 doar masa de prânz.”

Reporter: „Și cu restul cheltuielilor? La finalul zilei?”

Turist: „300 să tot fie, pentru trei persoane.”

O familie cu unul sau doi copii, fără mese luxoase, cheltuie între 250 și 400 de lei, pe zi

La finalul zilei, turiștii fac calcule și constată că o familie cu unul sau doi copii, fără mese luxoase, cheltuie între 250 și 400 de lei. Și dacă adunăm și cazarea, cuprinsă între 200 de lei la 2 stele, fără mic dejun, și 7-800 de lei la 4 stele, atunci suma cheltuită pentru o săptămână de vacanță, fără prea mari pretenții, depășește, cu siguranță, salariul minim pe economie.

În aceste condiții, ministrul Turismului ne recomandă să mergem pe litoralul românesc, cel puțin pe perioada mandatului său.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului: „Eu recomand românilor să își petreacă concediul în România, pe litoralul românesc. Voi purta alte discuții din momentul în care nu voi mai avea funcția. Așa mi se pare normal să fac.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE