Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de pregătită este România pentru un cutremur major

Cutremurele din Turcia şi Siria au readus în discuţie nivelul de pregătire a României în cazul unui seism. Prezent la Iași, la sfârșitul acestei săptămâni, ministrul de Interne Lucian Bode a dat asigurări că suntem mult mai bine pregătiți pentru o catastrofă decât eram în urmă cu șapte ani. În fiecare județ există containere de multirisc.

Un astfel de container are numeroase dispozitive menite să ajute pompierii să salveze cât mai multe vieți. Despre conținutul acestui container, dar și despre modul în care echipamentele sunt folosite a vorbit la Euronews România Ciprian Ivașcu, adjutant-șef ISU Iași.

„Această cutie magică este de fapt un Container suport logistic multirisc II, denumirea lui oficială. Are echipamente necesare pentru a duce cu succes operațiuni de lungă durată în diferite cazuri, cum ar fi inclusiv tragedia care este acum în Turcia.

 Acest container are echipamente pentru tot felul de misiuni: echipamente pentru alpinism, pentru ridicare și sprijinire a dărâmăturilor, avem echipamente de descarcerare de tăiere, avem echipamente de protecție pentru stingerea incendiilor și echipamente pentru stingerea incendiilor, dar avem și echipamente pentru căutare-salvare, care ne ajută la identificarea unor victime aflate sub dărâmături.”

Cum funcționează echipamentele pentru căutare-salvare?

Ciprian Ivașcu, adjutant-șef ISU Iași: „Este un dispozitiv complex, are două atribuții: prima dată avem detecție senzori seismici, este dotat cu trei senzori. Ei detectează orice zgomot fiind la o distanță de aproximativ 30 de metri, în funcție de structură și zona afectată. Se detectează sunetele, apoi se trece la următorul pas cu o cameră cu braț telescopic. Se dă o gaură, apoi se introduce camera pentru a vedea și a identifica victima, poziția și a vedea procedeul și metoda de salvare pe care o vom aplica. Acest sistem ne ajută foarte mult pentru că putem asculta și vedea după dărâmături. Lucrul esențial pentru a fi detectat de acest senzori seismici este ca persoana să fie în viață, să facă zgomote, ca noi să putem asculta. El este foarte complex, este dotat cu filtre pentru a elimina zgomotele de fond.”

Containerul include și alte obiecte necesare unui dezastru precum generatoare, dar și un compresor care încarcă butelii necesare intervențiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE