Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de greu le este șoferilor fără Schengen terestru: timpul de așteptare depășește și cinci ore la vamă

Deși am intrat în Schengen aerian și maritim, România nu știe încă momentul la care își va atinge principalul obiectiv, și anume Schengen terestru.

În timp ce ministrul Cătălin Predoiu vorbește despre o aderare etapizată la spațiul de liberă trecere, timpul de așteptare pentru trecerea frontierelor este astăzi mai mare decât de obicei în anumite puncte.

O spun șoferii de tir care așteaptă mai bine de cinci ore în Vama Petea.

Cătălin Predoiu dă asigurări că România va intra și în Schengen terestru

În lipsa unui acord politic pentru aderarea completă la spațiul de liberă circulație, în condițiile în care Austria continuă să se opună aderării terestre a României la Schengen, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, dă asigurări că țara noastră va face acest drum până la capăt.

”Sunt mai multe situații când s-a aderat etapizat, inclusiv Austria. Istoria spațiului nu cuprinde niciun exemplu de stat care a intrat etapizat cu o frontieră și să nu fi intrat cât de rapid și cu celelalte frontiere.”, a declarat Cătălin Predoiu.

La ieșirea din țară prin Vama Petea, timpul mediu de așteptare pentru șoferii de camioane este de 330 de minute.

O arată chiar site-ul Poliției de Frontieră. În realitate, șoferii de tir așteaptă chiar mai mult pentru a trece granița.

Marți, Cătălin Predoiu și omologul său austriac, Gerhard Karner, au susținut o conferință de presă comună la Viena.

Oficialul austriac a concluzionat că ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE