Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Castelele Peleș și Pelișor ar putea fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Castelele Peleș și Pelișor, două bijuterii arhitecturale, ar putea fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, a transmis ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Ministrul Culturii: „Pregătim Includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor”

Cele două castele se află în proprietatea Familiei Regale a României, dar funcționează ca muzee și aduc anual numeroși turiști. Reședințele regale din Sinaia sunt considerate monumente istorice. Și chiar mai mult decât atât.

„Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă. De asemenea, Reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est”, a transmis Raluca Turcan pe Facebook.

„Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial”, a adăugat ministrul Culturii, printre altele.

Clădiri emblematice, abandonate de autorități. Teatrul de vară din Mamaia și Sinagoga din Constanța au ajuns ruine

Pe de altă parte, sunt locuri în România care s-au transformat, de-a lungul timpului, în adevărate simboluri pentru comunități și care acum cad sub povara nepăsării. Constanța ar putea fi mai mult decât stație pentru vacanța de vară. Asta dacă autoritățile ar vedea potențialul turistic al unor clădiri pe care le-au lăsat să se piardă.

2012 a fost ultimul an în care Teatrul de Vară a găzduit Festivalul Mamaia. De atunci, locul a fost abandonat. Nici măcar lucrări de conservare nu s-au mai făcut. La câțiva kilometri distanță, în centrul istoric al orașului, altă clădire emblematică își așteaptă șansa la o viață nouă. Din Sinagoga mare, lăcașul de cult evreiesc construit acum mai bine de un veac, nu au mai rămas decât pereții. De foarte multe ori, străinii care se plimbă prin centrul vechi sunt dezamăgiți de peisajul dezolant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE