Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă atracție turistică în Cluj. Cel mai neobișnuit leac din Muzeul Farmaciei este pulberea de mumie

O nouă atracție turistică din Cluj-Napoca s-a deschis după 5 ani, timp în care a fost în renovare. Este vorba despre Muzeul Farmaciei, care se află într-una dintre clădirile emblematice ale orașului: Casa Hintz unde, în secolul al 18-lea, a fost deschisă prima farmacie din oraș.

Nadin a început de curând activitatea de farmacist și a venit la muzeu pentru a cunoaște în profunzime istoria meseriei lui. 

Nadin: Cea mai interesanta parte mi se pare cea cu oficina pentru ca eu sunt și farmacist și cumva a fost așa pe suflet.

Reporter: Care este leacul care te-a surprins cel mai mult?

Nadin: Poțiunea de iubire.

Mulți vizitatori au fost curioși să descopere și interiorul Casei Hintz, o bijuterie arhitecturală încadrată ca monument istoric.

Vizitator: ”Aici sunt instrumentele de stomatologie și mi se pare fascinant cât de asemănătoare cu metodele de tortură erau lucrurile atunci și cât de ok sunt acum. Mai este o chestie care se cheamă inspirol și nu stiu exact ce este și aștept să mă duc să văd ce e inspirolul.”

Vizitator: ”Îmi place foarte mult, mai ales zona cu farmacia. Eu vin din regiunea pariziană și la Saint-Denis este un muzeu de istorie unde se află o încăpere cu o veche farmacie. Este preferata mea din muzeu și acolo cred că este ceva magic legat de toate plantele și ierburile. Toate te trimit cu gândul la ceva din domeniul  fantasticului.”

Printre vase farmaceutice, pulberi, eprubete și diverse medicamente din trecut, cel mai neobișnuit leac din Muzeul Farmaciei este pulberea de mumie.

Stefan David, Muzeograf: Aici avem praful de mumie, care de fapt era luat din bucăți întregi de mumie care după aceea erau rase într-un praf foarte fin. Erau ingerate de persoane începând cu secolul 16 până în punctul în care mumiile nu au mai fost destule pentru necesitatea farmaciilor din Europa.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, clădirea a intrat în proprietatea familiei Hintz, până la naționalizare

În timpul regimului totalitar, comuniștii au distrus oficina farmaciei pentru a mări zona de carosabil și lăsând clădirea să se degradeze vreme de 40 de ani, până când a fost înapoiată moștenitorilor care au transformat-o în muzeu și librărie.

Reporter: Ce este această oficină și care este diferența dintre o farmacie normală și o oficină?

Stefan David, Muzeograf: O farmacie propriu-zisă are doar zona de depozit și zona în care se vinde, dar în trecut oficina era, de fapt, sala în care se interacționa cu clienții, se vindeau toate medicamentele și nu se cumpărau medicamentele dintr-un alt loc, se făceau, propriu-zis, în farmacie, de către farmacist.

Muzeul Farmaciei din Cluj este parte din Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. În primele două săptămâni de la deschidere a avut 3.000 de vizitatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE