Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este influența Tiktok și a rețelelor de socializare în protestele violente din Franța

În Franța au loc manifestații cu mari violențe. Un total de 45.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în a patra noapte de proteste din Franța, în încercarea de a stopa violenţele care zguduie ţara, după moartea lui Nahel, tânărul de 17 ani cu cazier care circula fără permis de conducere şi care a fost ucis marţi de un poliţist, în timpul unui control în trafic.

În acest context, preşedintele Emmanuel Macron a acuzat că reţelele de socializare sunt cele care alimentează această violenţă, iar în acest sens a fost convocată vineri după-amiază o reuniune a guvernului cu reprezentaţii acestor mari companii de social media, pentru a le atrage atenţia asupra responsabilităţii ce le revine, potrivit Agerpres.

Şeful statului a menţionat în special Snapchat şi TikTok ca platforme pe care se organizează "adunări violente".

„Platformele de social media joacă un rol semnificativ în evenimentele din ultimele zile”, a spus Macron la ședința de urgență a guvernului, potrivit France24.

Acesta a mai adăugat că mediul online și rețelele de socializare îi ajută pe manifestanți să se organizeze, dar și că au contribuit la „imitarea” comportamentului unor tineri, care au repetat ceea ce au văzut în online și au pierdut urma realității.

„Uneori pare că unii dintre ei retrăiesc pe străzi ceea ce se întâmplă în jocurile video, care i-au amețit și intoxicat”, a spus el.

Pe rețele de socializare mulți utilizatori au încărcat imagini de la protestele violente din principalele orașe ale Franței, în special pe Tiktok și Snapchat.

Algoritmii Tiktok promovează aceste proteste și le propagă în mediul online, primele sugestii care apar în cadrul aplicației fiind cele despre manifestațiile din Franța, iar unele imagini extrem de violente nu pot fi considerate potrivite pentru un public minor, Tiktok fiind o rețea foarte populară printre tinerii din întreaga lume.

Pe Snapchat există și o particularitate, numită Hărți, de unde poate fi aflată, cu destul de multă precizie, zona unde a fost filmat un material video, la nivel de cartier sau stradă de unde utilizatorul a filmat și chiar și momentul zilei în care se afla în acel perimetru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE