Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cannes 2023: Revenirea lui Johnny Depp și îngrijorările pe fondul grevei pensiilor din Franța

Cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes începe marți seară în orașul din sudul Franței.

Juriul va fi condus de câștigătorul Palme d'Or de anul trecut, Ruben Östlund. Alături de cineastul suedez, care a câştigat în 2022 al doilea trofeu Palme d'Or din palmaresul său cu "Triangle of Sadness" după ce îl obţinuse pe primul cu "The Square" în 2017, se află un juriu tânăr, din care fac parte mai mulţi artişti aflaţi în jurul vârstei de 30 de ani, precum actorul american Paul Dano (cunoscut din filme precum "The Fabelmans" şi "There Will Be Blood"), compatrioata sa Brie Larson ("Room" şi "Captain Marvel") şi regizoarea franceză Julia Ducournau (recompensată cu Palme d'Or în 2021 pentru "Titane").

În total, 21 de filme sunt înscrise în competiţia oficială, dintre care şapte au fost regizate de femei - un record în istoria festivalului.

Revenirea lui Johnny Depp și greva pensiilor

Asupra evenimentului planează anumite îngrijorări cu privire la posibilele proteste față de reforma pensiilor a președintelui Emmanuel Macron.

Ceremonia de deschidere prezentată de actriţa Chiara Mastroianni ar putea fi folosită drept platformă de protest de opozanţii reformei pensiilor din Franţa, tradiţionala defilare a vedetelor pe treptele din faţa Palais des Festivals din Cannes fiind un moment urmărit cu o atenţie deosebită, potrivit Agerpres.

Evenimentul îi oferă o posibilitate de revenire în prim-plan, sub forma unei reabilitări, actorului Johnny Depp, intens contestat după procesele cu fosta lui soţie Amber Heard, pe fundalul unor acuzaţii de violenţă conjugală, informează AFP.

Johnny Depp joacă rolul Regelui Ludovic al XV-lea în filmul „Jeanne du Barry ”, care deschide festivalul din acest an.

După festivitatea de deschidere, cursa pentru trofeul Palme d'Or va fi lansată miercuri, odată cu proiecţia filmului "Monster", regizat de japonezul Hirokazu Kore-eda, care va încerca să obţină pentru a doua oară premiul suprem de la Cannes, unde a triumfat în 2018 cu "Shoplifters".  

Festivalul include alte câteva premiere, inclusiv 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' a cincea și ultima apariție a lui Harrison Ford în rolul arheologului care pocnește din bici.

Michael Douglas va primi premiul de onoare Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes

Actorul Michael Douglas se alătură câștigătorilor din trecut, Tom Cruise, Jodie Foster și Agnès Varda, în calitate de laureat la premiul de onoare Palme d'Or, prin care îi este celebrată cariera.

Ca parte a omagiului pentru marele actor, va fi proiectat un documentar în premieră despre viața actorului, intitulat ”Michael Douglas, The Prodigal Son”.

”Acest documentar special ne arată cum Michael, actor și producător de film precum tatăl său Kirk, a trebuit să îmbrățișeze asemănarea lor de-a lungul carierei sale remarcabile pentru a arăta și diferența dintre ei. E timpul să înveți cum să devii Michael, atunci când te numești Douglas”, se arată într-un rezumat al filmului.

Aproximativ 35.000 de persoane sunt așteptate la Cannes pentru festivalul care se desfășoară în perioada 16-27 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE