Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când mașinile și avioanele se iau la întrecere iese ceva spectaculos. Zeci de automobile de epocă, în cursă cu aeronave F-16, în Baza 86 Aeriană Borcea

Peste 50 de mașini istorice s-au întrecut cu avioanele F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea. A fost o întrecere simbolică de care șoferii și militarii s-au bucurat din plin. A fost prima astfel de demonstrație de sincronizare organizată într-o unitate militară în România.

Spectacol în premieră în Baza 86 Aeriană Borcea, cu mașini istorice și avioane de luptă

Automobilele istorice s-au aliniat pe pista Bazei Aeriene Borcea și au pornit în cursă cu avioanele F-16. Odată cu ele a decolat și o aeronavă de transport Spartan.

Un împătimit al mașinilor clasice, Ovidiu Măgureanu a participat la demonstrația de sincronizare cu un Muscle car american, fabricat în 1969, din colecția lui de mașini retro.

Ovidiu Măgureanu, proprietar de mașini retro: „O senzatie foarte placută. Nu oricine și în orice zi ai șansa să ajungi într-o unitate militară și să treci pe lângă avioane. Mașina, restaurată de la zero, orice șurubel a fost desfacut, curătat și pus la loc, o mașină potrivită pentru acest eveniment”.

Emil Ghiță, președinte al Retromobil Club Călărași: „Acest tandem creează un fenomen plin de adrenalină, după cum vedeți, foarte mulți participanți din șapte județe au venit la noi la Călărași. Si pentru noi a fost ceva senzațional, ceva plin de adrenalină, mai ales când am rulat pe pistă și au decolat avioanele, chiar ceva extraordinar”.

Dorin Radu are o colecție de nouă mașini istorice și a căpătat această pasiune în timpul pandemiei. La evenimentul de la Fetești a participat cu o mașină americană fabricată în 1952.

Dorin Radu, proprietar de mașini retro: „Caracteristică specială a mașinii este dotarea cu motor Spitfire, motor cu care au fost dotate avioanele de vânătoare americane P 51 - Spitfire în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar acesta este derivat din acel motor”.

Cea mai veche mașină care a participat la demonstrație a fost fabricată în anii '30.

Gheorghe Mehedințu, proprietar de mașini retro: „Multe emoții, mai ales când noi mergeam în stânga pistei și lângă noi decolau avioanele de luptă. În jur de 60-70 de mașini mai am în colecție, dar majoritatea sunt mașinile noastre românești, și rusești am”.

La finalul demonstrației, șoferii și militarii s-au bucurat și de o expoziție a mașinilor retro, alături de un avion F-16 și un MiG-21 Lancer. Activitatea dă startul celui mai mare eveniment cu autoturisme istorice: Retroparada Primăverii, care are loc, în acest weekend, în București și în mai multe orașe din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE