Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canada a cedat inuiților teritoriul Nunavut, de două milioane de kilometri pătrați. Acesta dispune de petrol, gaze, aur și pietre prețioase

Premierul Justin Trudeau a semnat un acord prin care Canada cedează teritoriul arctic Nunavut, din apropierea Polului Nord, inuiților, locuitori din acea regiune. Au fost negocieri de câteva zeci de ani pentru documentul parafat, care reprezintă cel mai mare transfer de control teritorial din istoria Canadei.

Nunavut este un ținut care cuprinde mai multe insule și apele aferente, cu o suprafață de două milioane de kilometri pătrați, adică de aproape patru ori mai mare decât suprafața Franței, de exemplu.

Canada a cedat inuiților teritoriul Nunavut

Teritoriul Nunavut este bogat în resurse de petrol, gaze, aur, minerale și pietre prețioase. Odată cu încălzirea globală din ce în ce mai galopantă, s-a deschis posibilitatea ca ținutul respectiv să poată fi mai ușor de explorat în ceea ce privește mineritul și să permită utilizarea mai ușoară a transportului maritim.

Numai că infrastructura lipsește aproape cu desăvârșire. Astfel, costurile de exploatare vor fi uriașe. Există o singură mină de aur în Nunavut, însă regiunea este bogată în resurse care ajută la fabricarea bateriilor. Dar au fost ridicate deja probleme în ceea ce privește poluarea care va rezulta în urma exploatărilor potențiale.

"Acesta este un loc bogat în cultură, în cunoştinţe tradiţionale, minerale esenţiale şi alte resurse de care avem nevoie pentru a construi împreună economia zilei de mâine. Este un moment important în istoria Nunavut și în istoria țării. Cu acest control sporit, voi veţi avea un cuvânt mai important de spus şi veţi avea o mai mare prosperitate", a declarat Justin Trudeau, la ceremonia de semnare a documentului, care va trebui pus în aplicare în decurs de trei ani.

"Terenurile şi resursele noastre sunt acum în mâinile poporului nostru", a spus P.J. Akeeagok, premierul din Nunavut.

Din cauza condițiilor meteo și a poziției geografice, Nunavut este slab populată. Doar 40.800 de persoane locuiesc acolo. Nunavut este cea mai nordică zonă locuită.

Teritoriile Canadei care se situează în zonele arctice nu au același statut ca și provinciile țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE