O campanie sofisticată de dezinformare pro-rusă, denumită „Matryoshka”, și-a intensificat eforturile de a răspândi propagandă în Moldova, având ca scop discreditarea guvernului pro-UE al țării, pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare, potrivit unui studiu realizat de NewsGuard și citat de Euronews.com.
Instrumentul de transparență NewsGuard a raportat că operațiunea a promovat acuzații false, cum ar fi faptul că președinta Maia Sandu ar fi delapidat 24 de milioane de dolari (20 de milioane de euro) și că ar fi dependentă de „droguri psihotrope”.
NewsGuard a semnalat că doar o singură campanie a vizat Moldova cu 39 de știri inventate în trei luni, de la anunțarea alegerilor în aprilie 2025, comparativ cu zero știri false în aceeași perioadă a anului anterior. Alegerile sunt programate pentru septembrie 2025.
Dezinformare mascată sub aparența unor publicații credibile
Campania Matryoshka este o operațiune coordonată pro-rusă, cunoscută în rândul organizațiilor de fact-checking pentru modul în care produce știri false care imită stilul unor publicații legitime. Aceasta a fost implicată anterior în răspândirea dezinformării despre alegerile prezidențiale din SUA din 2024 și despre războiul din Ucraina.
Potrivit NewsGuard, narațiunile false despre Moldova lansate recent de Matryoshka au fost prezentate sub forma unor „rapoarte” semnate aparent de BBC, The Economist, Euronews și alte 20 de instituții media.
Organizația Euroverify a demontat anterior mai multe videoclipuri false care foloseau ilegal sigla Euronews, acuzând Moldova de corupție, probleme de sănătate sexuală și imigrație ilegală.
„Multe dintre afirmațiile din aceste știri fabricate o acuzau pe Sandu și partidul său de corupție”, a explicat NewsGuard.
De exemplu, un videoclip din aprilie 2025, care purta sigla BBC, susținea că organizația de investigații Bellingcat ar fi dezvăluit că președinta Moldovei ar avea o amantă secretă, care, cu ajutorul lui Sandu, ar fi sustras 24 de milioane de dolari din fonduri guvernamentale.
Nu există nicio dovadă sau relatare a acestor informații din partea BBC sau Bellingcat, iar NewsGuard nu a găsit nicio dovadă care să susțină aceste afirmații.
Propaganda amplificată de rețeaua rusească Pravda
O rețea de influență cu sediul la Moscova, numită Pravda, a amplificat campania Matryoshka, folosindu-și serviciile în mai multe limbi pentru a promova videoclipurile false.
De exemplu, serviciul în limba română al Pravda a publicat un articol despre presupusa dependență de droguri a Maiei Sandu, folosind în mod fals sigla Asociației Americane de Psihologie (APA) pentru a sugera legitimitate.
NewsGuard a mai descoperit că ChatGPT a fost indus în eroare de unele dintre aceste articole dezinformatoare ale rețelei Pravda.
Infornmații virale și acuzații false despre fraudarea votului
O altă informație virală falsă susținea că Sandu și-ar fi fraudat realegerea folosind voturi prin corespondență ale persoanelor decedate. Informația a apărut pentru prima dată într-un videoclip fals BBC, distribuit pe un canal pro-Kremlin de pe Telegram.
Videoclipul afirma că 42% dintre voturile prin corespondență din alegerile prezidențiale moldovenești din 2024 au fost exprimate în numele unor persoane decedate, citând în mod fals o investigație Bellingcat și atribuindu-i fondatorului Eliot Higgins o declarație inventată.
Într-un alt exemplu, ChatGPT a fost păcălit să citeze articolul Pravda, susținând că „o analiză din iunie 2025 (posibil legată de Bellingcat) a arătat că 42% din voturile diasporei corespund unor persoane decedate”, afirmație complet nefondată.
Moldova, țintă majoră a propagandei rusești
Potrivit NewsGuard, avalanșa de informații false orientate spre Moldova arată că Kremlinul face tot ce poate pentru a împiedica apropierea Chișinăului de Vest și de Uniunea Europeană.
Pe măsură ce alegerile se apropie, Moldova — țară candidată la aderarea în UE — rămâne o țintă prioritară a dezinformării pro-ruse, din cauza poziției sale geografice la granița dintre estul și vestul Europei și a tensiunilor interne între tabăra pro-europeană și cea pro-rusă.
Rusia a vizat constant țările din Europa de Est prin propagandă, urmărind să le mențină în sfera sa istorică de influență, în timp ce acestea caută tot mai mult apropierea de UE și NATO.