Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Camion blocat în Pasajul Unirii. Viceprimarul Capitalei: „Șoferul nu a respectat nici indicațiile Poliției Locale”

Un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii în dimineața zilei de joi, pe sensul dinspre Tineretului. După circa 40 de minute, autoutilitara a fost scoasă. Măsurătorile la fața locului au arătat că autoutilitara avea o înălțime mai mare decât cea impusă de limitator.

UPDATE 4: Viceprimarul general al Primăriei Capitalei, Stelian Bujduveanu, a explicat pentru Euronews România care este motivul pentru care se petrec atât de multe incidente în Pasajul Unirii din București. Conducătorii auto nu ar respecta semenele de circulație care indică limita de înălțime a autovehiculelor, iar în cazul incidentului petrecut joi, șoferul camionului nu ar fi ținut cont nici de indidcațiile polițistului care nu i-ar fi permis să intre în pasaj.

„Anchetele sunt în curs de la primul incident și acum sunt și pentru al doilea. Din păcate, anumiți șoferi nu vor să înțeleagă că limitarea aceea are un scop, pentru că vedem ce s-a întâmplat înainte de sărbători. Vina astăzi nu putem stabili cu certitudine de partea cui este, dar cu siguranță acele indicatoare și limitări și acces interzis pentru anumită înălțime erau puse acolo prin recomadarea comisiei tehnice de circulație, pentru că într-adevăr nu permite înălțimea pasajului”, a menționat Stelian Bujduveanu.

Pasajul Unirii nu a fost reabilitat de Primăria Capitalei, ci de Primăria Sectorului 4, însă viceprimarul general, Stelian Bujduveanu, a explicat că cel puțin momentan nu se poate spune că există vreo legătură între reabilitarea pasajului și aceste incidente.

„Nu ne putem pronunța până când nu este finalizată ancheta. Având în vedere că un alt incident s-a soldat și cu pierderea unei vieți omenești, nu aș vrea să ne aruncăm în declarații tehnice până când nu avem o expertiză reală. Dacă într-adevăr reiese din expertiză că vina este a constructorului sau a celui care a realizat amenajările, atunci putem să mergem pe această pistă. În prezent, limitatoarele de viteză existau, astăzi știm că s-a făcut și semn din partea agentului de la Poliția Locală să nu se intre în pasaj cu acea dubă, din păcate nu a fost respectat acest semn”, a explicat Stelian Bujduveanu.

UPDATE 3: Șoferul a fost amendat de Poliția Rutieră cu 870 de lei pentru că autoutilitara „avea efectuate modificări constructive neomologate (suprastructura metalică depășea dimensiunile vehiculului)”. Totodată, șoferului i-a fost ridicat certificatul de înmatriculare și i-au fost retrase plăcuțele cu numărul de înmatriculare

De asemenea, Poliția Locală a aplicat o amendă de 2.900 de lei

UPDATE 2: Potrivit polițiștilor aflați la fața locului, camionului avea caroseria modificată, în sensul că deși în talonul vehiculului este trecută înălțimea de 3,39 m, în realitate, măsurătorile au arătat o înălțime de 3,72 m, transmite Primăria Sectorui 4, într-un comunicat.

„Toate incidentele ce au avut loc până acum în interiorul pasajului rutier au avut la bază ignorarea și nerespectarea regulilor de circulație, fapt dovedit prin procesele verbale întocmite de către Poliția Rutieră”, a mai transmis Primăria Sectorului 4.

UPDATE 1: Camionul blocat în Pasajul Unirii a fost scos. Pentru ca autoutilitara să fie scoasă, a fost nevoie ca roțile acesteia să fie dezumflate.

Știrea inițială:

La fața locului au fost direcționați polițiști rutieri, pentru asigurarea măsurilor de fluență.

În acest moment, traficul rutier este restricționat pe banda I de circulație și se desfășoară activități în vederea scoaterii autoutilitarei din Pasajul Unirii.

Pasajul Unirii, cu probleme pentru șoferi

Pasajul Unirii a fost reabilitat și redeschis toamna trecută, însă le-a dat de furcă șoferilor. Primul incident s-a produs chiar la o zi după ce porțiunea subterană s-a redeschis circulației șoferilor: un autocar a rămas blocat la intrare.

De atunci, au urmat o serie de incidente, cu TIR-uri și camioane care au rămas blocate în pasaj, pentru că au depășit limitatorul de înălțime, montat înainte de intrarea în pasaj.

Cel mai grav incident s-a produs pe 23 decembrie 2022, când un autocar cu turiști greci a lovit limitatorul. O persoană a murit în urma accidentului.

Ce înălțime are acum pasajul?

Din hotărârea de Consiliu Local prin care s-au aprobat indicatorii tehnico economici ai investiției rezultă că înainte de consolidare pasajul avea o înălțime de 3,6m, așa cum arată Buletin de București.

Doar că ulterior în pasaj a fost montat un tavan fals în care au fost montate instalațiile de iluminare. Cum înălțimea pasajului măsurată înainte de lucrări a fost de 3,6m iar pe poarta de protecția este trecut gabarit maxim 3,5m, înseamnă că toate aceste lucrări de reasfaltare și de montare a unui tavan fals s-au încadrat în doar 10 cm.

12 milioane de euro pentru reabilitare

Timp de 77 de zile, circulația prin pasajul Unirii a fost închisă pentru lucrări de punere în siguranță a pasajului, prima etapă din reabilitarea acestuia. Cea de-a doua, cea mai importantă, de consolidare urmează să fie realizată.

În ianuarie 2022, Primăria Sector 4 a cerut PMB să-i treacă în administrare pasajul pentru a-l consolida și reabilita. Pentru prima etapă, cea care s-a finalizat toamna trecută, Primăria Sector 4 a scos din buget 12 milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE