Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Camioane cu donații pentru sinistrații turci. Oamenii aduc haine groase, pături, saci de dormit, produse de igienă și alimente

Solidaritatea și compasiunea pentru cei rămași fără case în Turcia și Siria au adus zeci de oameni la centrul de colectare a donațiilor. Români, turci, ucraineni, cu toții au vrut să întindă o mână de ajutor. Spre Turcia au plecat, până acum, 15 camioane pline cu haine, pături, saci de dormit, alimente și multe alte lucruri de prim ajutor. La centrul de colectare din București a ajuns și ambasadorul Turciei, care și-a arătat recunoștința față de românii care nu au rămas indiferenți.

De la primele orele ale dimineții, zeci de oameni au venit să doneze pentru oamenii rămași fără adăposturi în urma seismelor. Unii au adus produse de igienă, alții au cumpărat haine și lucruri pentru bebeluși.

Donatoare: „Noi am strâns împreună cu niște prietene produse de igienă pentru femei, absorbante deodorant, pastă de dinți și, de asemenea, halate, șosete ,iar pentru copilași avem niște botoșei, așa mai căldurosi. Le-am cumpărat acum. Am încercat să ne organizăm și să aducem ceva ce să folosească”.

Ucrainenii donează și ei

Printre cei dornici să ajute sunt și ucraineni. Ei știu cel mai bine ce înseamnă nevoia de sprijin.

Irina, donatoare din Ucraina: „Încercăm, cât de puțin, să ajutăm, pentru că într-adevăr e o tragedie îngrozitoare. E groaznic. Noi suntem încă șocați din cauza războiului în Ucraina, dar Turcia a suferit foarte mult, ne pare foarte rău și suntem aproape de ei. Ajutăm cu ce putem”.

Cu lacrimi în ochi, Letiția povestește că Turcia este casa ei. A locuit acolo 10 ani. Acum se numără printre zecile de voluntari care își dedică timpul pentru oamenii care au pierdut totul în urma dezastrului.

Letiția, voluntară: „Sunt oameni cu care am crescut, sunt oameni care pe mine m-au îmbrățisat când am ajuns. Toți oamenii de aici puteau să-și petreacă sâmbăta asta în orice alt fel. Am preferat să mă mobilizez decât să stau să plâng”.

Toate hainele si ajutoarele care ajung la centrul de colectare sunt ulterior sortate de către voluntari, tocmai pentru ca în momentul în care ajung în Turcia distribuirea lor să fie mult mai simplă. Ambasada Turciei, împreună cu mai multe organizații din comunitatea turcă, alături de oameni de afaceri au reușit să construiască un lanț logistic bine pus la punct, astfel încât fiecare haină sau produs să ajungă la un om nevoiaș.

Mehmed Angay - fundația unanitara Balkan: „Trimitem cu tirurile în Edirne, acolo există un loc special pentru ajutoarele care vin de afară. Le primesc, le sortează și ei. Nimic nu se pierde din ele, nu se aruncă în stradă, totul o să ajungă la oamenii care au nevoie”.

Cei care vor să fie alături de cei greu încercați în urma seismelor, pot găsi adresele centrelor de donații pe pagina oficială a Ambasadei Turciei la București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE