Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Calendarul simulării la Evaluarea Națională 2023. Când vor susține elevii testările

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Simularea Evaluării Naționale 2023 va avea loc în luna martie. Ministerul Educației a aprobat calendarul testărilor pentru elevii din clasele a VIII-a.

Elevii vor susține două probe la Evaluarea Națională, la Limba și literatura română și la Matematică. Candidații din rândul minorităților naționale vor susține și proba la Limba maternă.

Calendar simulare Evaluare Națională 2023

  • 20 martie 2023 - Proba la Limba română

  • 21 martie 2023 - Proba la Matematică

  • 22 martie 2023 - Proba la Limba maternă

Rezultatele testărilor vor fi comunicate pe 29 martie, însă notele nu vor fi trecute în catalog, decât dacă elevii vor dori și solicita în scris acest lucru.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va începe pe 19 iunie. Pentru ca elevii să se poată pregăti pentru examene, Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023.

Media de admitere la liceu în 2023 nu va mai depinde de media claselor V-VIII

Media claselor V-VIII nu va mai conta la calcularea mediei de admitere la liceu în 2023. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.

Admiterea la liceu ar putea fi vizată și de alte schimbări. Toate liceele care au competiție vor putea organiza admitere cu câte două probe scrise la fiecare specializare pentru până maximum 90% din locuri, potrivit ultimei variante a legii educației învățământului preuniversitar. De asemenea, liceele vor decide dacă vor folosi la media finală de admitere media de la Evaluarea Națională, potrivit surselor Euronews Romania. 

Ponderea mediei de la Evaluarea va fi decisă tot de licee. Spre exemplu, examenul național poate avea o pondere de 50%, iar probele de la admitere 50%. Însă, liceele pot să nu ia deloc în considerare Evaluarea Națională la admitere. 

Distribuie

Taguri