Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Buget mic, probleme mari pentru polițiști. Sindicaliștii susțin că doar 1% din buget este cheltuit pentru investiții

Ministerul Afacerilor Interne va beneficia de un buget mai mare în anul viitor cu 1%. Polițiștii spun că o astfel de creștere este doar una simbolică, pentru că cele aproape 30 de milioane de euro nu au cum să acopere problemele. În Capitală, sediile secțiilor de poliție sunt în clădiri cu risc seismic în caz de cutremur, dar probleme asemănătoare sunt în toată țară.

Sorin Miclea este unul din cei aproape 7 mii de polițiști din Capitală. Spune că a privit cu interes dezbaterile pe buget, dar la final a înțeles că problemele sistemului vor continua și anul viitor.

Sorin Miclea – criminalist București: Toate, și repet, toate sediile la sfârșit de 2023 nu respectă normativul de siguranță, din punct de vedere al riscului seismic. În sensul că toate, mă repet, toate clădirile aflate în administrarea Poliției București sunt cu risc seismic, 1, 2 sau 3.

Este unul dintre polițiștii care a dat în judecată Poliția Capitalei de 6 ori.

Sorin Miclea – criminalist București: Pentru probleme comune, nu pentru salariu, nu pentru a primi un spor, ci pentru siguranța locului de muncă. Nu am avut avocați, sunt jurist, pe lângă faptul că sunt polițist, am făcut singur demersurile, am expus singur în fața instanței cererile și până acum am avut câștig de cauză.

Rezultatul? Secția de poliție unde activa a fost mutată într-un alt spațiu mai sigur.

Sorin Miclea – criminalist București: La secția 3, fostul sediu se afla într-o stare degradată de funcționare, iar clădirea era încadrată în clasa a 2-a de risc seismic. Biroul criminalistic din care fac eu parte, la un moment dat a căzut tavanul, apoi după ce a fost remediată problema, a căzut din nou tavanul într-un alt birou.

Polițiștii spun că la nivel național, situația sediilor de poliție este precară

Multe dintre ele au toaleta în curte, iar pereții stau să cadă. Creșterea de buget anunțată de oficiali pentru anul viitor pentru MAI ar fi insuficientă.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL: În momentul de față vorbim de o aproximație pe capitole bugetare de 87-88% care reprezintă buget pentru plata salariilor și a pensiilor militare. Restul, vorbim despre plata serviciilor curente, utilități, hârtie și probabil undeva între 1 și 2%, vorbim despre investiții. Vorbim de sute de sedii care sunt cu risc seismic, alte sute care nu sunt expertizate pentru a nu se vedea că sunt cu risc seismic, vorbim de unități de poliție unde nu s-a mai investit un leu, în ultimii 20 de ani.

Acestor neajunsuri, spun polițiștii, se adaugă și lipsuri cu privire la dotările interioare sau lipsa calculatoarelor. Oficialii Poliției Capitalei au transmis că au început deja demersurile pentru demolarea sau reconsolidarea unora dintre secțiile de poliție din Capitală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE