Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brazilia: Susținătorii lui Bolsonaro cer intervenția armatei și înlăturarea noului președinte

Susținătorii fostului președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, continuă să protesteze față de rezultatul alegerilor prezidențiale. Aceștia cer intervenția armatei pentru a bloca instalarea la putere a președintelui ales, Lula da Silva.

Cazierul lui Lula da Silva, motiv de controversă

La patru zile de la înfrângerea în alegerile prezidențiale a liderului de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro, sute de suporteri ai acestuia continua să demonstreze  în fața cartierului general al armatei din Rio de Janeiro.

„Nu se poate ca el să aibă cea mai importantă funcție din țară, o persoană care a fost condamnată de trei ori. Așa că ne luptăm aici până în ultima clipă pentru ca noi să reușim să răsturnăm această situație. De aceea ne aflăm aici. Dacă trebuie să stăm două luni aici, o vom face, dacă trebuie să stăm trei luni, o vom face,” a declarat un bărbat.

Protestatarii susțin că Lula da Silva nu poate fi președinte pentru că a fost închis pentru corupție.

„Nu suntem pregătiți să trăim într-o realitate în care ca o persoană condamnată pentru o infracțiune să fie președinte. Riscă să transforme Brazilia într-o dictatură. Cred că mulți oameni nici măcar nu sunt capabili să înțeleagă că acest lucru se poate întâmpla cu adevărat. Cred că sunt încă mulți oameni care nu cred în această posibilitate. Pentru că brazilienii trăiesc mult într-o lume fantastică,” a declarat o femeie.

Lula da Silva a câștigat alegerile prezidențiale duminică. Timp de două zile, Jair Bolsonaro a păstrat tăcerea și nu și-a recunoscut înfrângerea. Demonstrații pro-Bolsonaro au izbucnit în întreaga țară, fiind blocate autostrăzile. Ulterior, Bolsonaro a făcut apel la suporterii săi să pună capăt protestelor. Lula da Silva a fost achitat de Curtea Supremă de Justiției, după ce fusese condamnat și închis pentru corupție, într-un process pe care l-a denunțat ca fiind politic. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE