Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Victoria lui Lula da Silva blochează Brazilia. Sunt baraje rutiere și proteste în toată țara

Publicat de: Euronews

O bună parte din șoselele Braziliei sunt blocate de camionagii și protestatari, care nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale. Ei spun că refuză să accepte înfrângerea fostului președinte Jair Bolsonaro și afirmă că vor sta în stradă până se schimbă rezultatul votului popular.

Blocadele rutiere sunt tot mai multe în Brazilia. Poliția anunță că ar fi 250, totale sau parțiale, în cel puțin 23 din cele 27 de state ale țării.

Sergio, protestatar: „Nu suntem de acord cu acest rezultat electoral, așa că protestăm pașnic, pentru a vedea dacă îl putem schimba. Nu suntem de acord cu asta, credem că nu poate funcționa, un om care a ieșit din pușcărie pentru a ne guverna țara. Eu nu pot fi de acord cu așa ceva.”

Simpatizanții fostului președinte, Jair Bolsonaro, au decis să blocheze țara

Așa că simpatizanții fostului președinte au decis să blocheze țara. „Lula nu!” stă scris pe un banner agățat peste un viaduct din São Paulo, capitala economică a Braziliei. Santa Catarina, în sudul țării, unde Bolsonaro a câștigat aproape 70% din voturi, este statul cu cel mai mare număr de drumuri blocate.

Doar că liderii lumii spun că asta a fost voința populară și s-au grăbit să îl felicite pe da Silva.

Alberto Fernández, președintele Argentinei: „Cu Lula împărtășim aceeași opinie cu privire la necesitatea integrării în America Latină, la necesitatea consolidării democrației pe întregul continent și a respectării proceselor electorale.”

Fostul președinte Jair Bolsonaro nu și-a recunoscut înfrângerea, spre deosebire de mai mulți dintre aliații săi. Lula da Silva a obținut un al treilea mandat de președinte al Braziliei, care va începe oficial la 1 ianuarie anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE