Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Dezbatere aprinsă între președintele Jair Bolsonaro și oponentul său

Alegerile prezidențiale din Brazilia nasc dezbateri aprinse. Cei doi finaliști, președintele în exercițiu Jair Bolsonaro, și fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva au schimbat acuzații dure în prima confruntare electorală înaintea turului decisiv al scrutinului, care va avea loc pe 30 octombrie.

Acuzații din ambele tabere

„O țară guvernată de hoți, așa cum au spus Gilmar Mendes și Barroso (judecători ai Curții Supreme n.red). Au furat tot ce au vrut, a spus Barroso. Există probe, contradovezi, bani, conturi bancare. Lula, ar fi trebuit să stai acasă, să te bucuri de viață, nu să aștepți să te întorci la locul crimei,” a declarat Jair Bolsonaro, președintele în exercițiu.

Da Silva l-a acuzat la rândul său pe Bolsonaro că este mincinos și că a gestionat prost pandemia de coronavirus. Fostul președinte a amintit  că rivalul său nu a luat virusul în serios, jucându-se cu viețile oamenilor.

„Bolsonaro, continui să minți cu nerușinare. Efectiv, voi reveni la putere pentru a guverna această țară fiindcă oamenii au nevoie de cineva care să aibă grijă de ei. Nu vor pe cineva care cumpără 51 de proprietăți cu bani gheață. Oamenii nu vor pe cineva care folosește cardul companiei pentru a cheltui 6.760.000 de dolari pe tot felul de lucruri pentru Palat (Palatul prezidențial n.red),” a explicat Luiz Inácio Lula da Silva, fostul președinte al Braziliei.

Dezbaterea care s-a transformat rapid într-un „carnaval” al acuzațiilor i-a dezamăgit pe unii alegători, care se așteptau să audă propuneri concrete privind guvernarea și măsuri care să-i ajute să traverseze actuala criză mai ușor.

Atmosfera tensionată

„Încercăm să urmărim dezbaterea să vedem dacă este ceva despre propuneri de guvernare, astfel încât să avem certitudinea că votăm corect. Dar se repetă ceea ce vedem de ani de zile. Multe atacuri personale, am făcut asta, eu am făcut aia, nu ai făcut asta, și nu vedem nicio propunere pentru viitor,” a explicat un alegător.

Chiar înainte de dezbatere, atmosfera în Brazilia era una tensionată, cu atacuri extrem de grave apărute în presă. Bolsonaro a fost acuzat de opozanții săi că ar fi fost „depravat”, după unele comentarii pe care le-a făcut la adresa unor fete de 14-15 ani.

„Am trecut prin cele mai grele 24 de ore din viața mea, când am fost acuzat în mod laș și sordid de pedofilie. Au vizat onoarea mea și ceea ce am ca fiind cel mai sacru - apărarea valorilor familiei și a inocenței copiilor noștri,” a spus Jair Bolsonaro, președintele în exercițiu.

Dezbaterea de duminică seara a fost urmărită de milioane de telespectatori. Cu toate acestea, analiștii nu cred că acest duel electoral va schimba prea mult opțiunile de vot, înaintea finalei. La începutul lunii, Lula da Silva a câștigat primul tur al scrutinului cu  48% din voturi, în timp ce Bolsonaro a obținut 43%. Sondajele de opinie arată că fostul președinte de stânga, care a guvernat în perioada 2003-2010, rămâne favorit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE