Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Luiz Inacio Lula da Silva a câştigat primul tur, la mică distanță față de Bolsonaro

Fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia în fața actualului șef al statului Jair Bolsonaro. Cei doi politicieni urmează să se confrunte în al doilea tur care va avea loc pe 30 octombrie.

Politicianul Luiz Inacio Lula da Silva, reprezentant al stângii braziliene, a obținut 47,97%, în timp ce liderul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a obţinut 43,60%, a anunţat Curtea Electorală Superioară după numărarea a 97,69 % din voturi.

"Lupta va continua până la victoria finală", a declarat duminică seară Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit Agerpres.

Pentru Lula, victoria este una dezamăgitoare, în condițiile în care sondajele estimaseră că el ar fi avut un avans mai mare sau chiar o victorie încă din primul tur.

Președintele în exercițiu Jair Bolsonaro era dat mult în urma lui Lula în intențiile de vot (36% faţă de 50%), conform sondajelor. Liderul populist a scăpat astfel de o înfrângere umilitoare din primul tur de scrutin.

Prin votul exprimat duminică, brazilienii l-au penalizat mai puțin decât se prevede pe Jair Bolsonaro pentru negarea pandemiei COVID-19. În Brazilia, 685.000 au murit din cauza virusului SARS-COV-2, iar peste 30 de milioane de oameni suferă de foame.

În vârstă de 76 de ani, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva are probleme în a scăpa de eticheta de corupție cu care a rămas după scandalul „Spălare expres”. Politicianul de stânga a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare. Ulterior, condamnările i-au fost anulate sau au fost prescrise.

Potrivit sursei citate, un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur. Al doilea tur al scrutinului prezidenţial este programat pe 30 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE