Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Jair Bolsonaro vrea încă un mandat. Lula da Silva, favorit să ajungă președinte

Brazilia, cea mai mare economie și țara cu cea mai mare populație din America de Sud, organizează duminică alegeri. Peste 120 de milioane de brazilieni sunt chemați la urne pentru a alege următorul președinte, vicepreședinte, precum și următoarea componență a Congresului Național, așa cum este numit Parlamentul.

În cursa prezidențială, actualul șef al statului, Jair Bolsonaro, de extremă-dreapta, vrea să obțină încă un mandat. Principalul său contracandidat este fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva, considerat marele favorit pentru câștigarea scrutinului, chiar prin primul tur, după cum arată sondajele.

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Luiz Inacio Lula da Silva, liderul stângii, marele favorit în sondaje

Fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva este dat drept marele favorit la alegerile prezidenţiale din Brazilia, pe care liderul stângii le-ar putea câştiga chiar în primul tur, arată sondajul publicat de institutul Datafolha sâmbătă seara, înaintea primului tur de scrutin, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Datele sunt stabile comparativ cu cele ale sondajului publicat joi.

Lula, liderul stângii braziliene, ar obţine 50% din voturile valabile (excluzându-le pe cele nule şi albe) faţă de 36% cât ar reuşi să strângă adversarul său direct, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, potrivit sondajului.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur şi să evite turul al doilea, programat pentru 30 octombrie.

Potrivit sondajului institutului Datafolha, intenţiile de vot sunt stabile, Lula obţinând 48%, iar Bolsonaro 34%. Marja de eroare este de plus / minus două puncte procentuale.

Sondajul a fost realizat vineri şi sâmbătă pe un eşantion de 12.800 de persoane, mai mare decât de obicei.

De cealaltă parte, Jair Bolsonaro dă asigurări că sondajele sunt false şi că el va fi ales în primul tur.

Un alt sondaj, publicat de Ipec, îl creditează pe Lula cu 51% din voturile valabile, faţă de 37%, cât ar abţine Bolsonaro în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.

Jair Bolsonaro vrea să rămână la putere în Brazilia

Aflat la conducerea Braziliei din ianuarie 2019, Jair Bolsonaro a devenit un politician controversat, cunoscut pentru afirmațiile sale prin care a negat existența COVID-19, a crizei climatice, precum și pentru nepotism. În ultimii doi ani, președintelui de extremă-dreapta și-a pierdut din popularitate, în condițiile în care aproape 700.000 de brazilieni au murit pe fondul crizei sanitare.

În ultimii patru ani, Bolsonaro a pus la îndoială rolul Curții Supreme din Brazilia și a sugerat în repetate rânduri că sistemul electoral este fraudat, fără să prezinte dovezi în acest sens. Mai mult, liderul brazilian a afirmat că boala COVID-19 este asemănătoare cu o ”gripă”, iar politicile sale au dus la devastarea pădurii tropicale amazoniene.

Cine este Luiz Inacio Lula da Silva, principalul contracandidat al lui Bolsonaro

În vârstă de 76 de ani, Luiz Inacio Lula da Silva este un fost muncitor în metalurgie și lider sindical. Este creditat pentru construirea unui amplu program de asistență socială în timpul mandatului său din 2003-2010, care a ajutat la ridicarea a zeci de milioane de oameni în clasa de mijloc.

Lula a fost implicat în scandaluri de corupție ce vizau atât politicieni, cât și oameni de afaceri. A fost condamnat la un an și șapte luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani, fiind exclus din cursa prezidențială din 2018, când sondajele îl creditau cu obținerea mai multor voturi decât Bolsonaro. Ulterior, Curtea Supremă a anulat condamnările lui da Silva pe motiv că judecătorul a fost părtinitor și a colaborat cu procurorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE