Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile din Brazilia: Ultima dezbatere televizată între Bolsonaro și Lula, înainte de votul de duminică

Președintele în exercițiu al Braziliei, Jair Bolsonaro, și contracandidatul său, Luiz Inácio Lula da Silva, s-au confruntat într-o ultimă dezbatere înainte de turul doi al alegerilor de duminică, concentrându-se în principal pe dificultățile economice post-pandemice.

Acuzațiile din timpul dezbaterii

Este o temă care ar putea influența unii dintre puținii alegători indeciși în cursa strânsă dintre actualul președinte de extremă dreapta și contracandidatul de stânga, care s-au confruntat vineri seară într-o emisiune difuzată de cea mai mare rețea de televiziune din țară.

În timpul dezbaterii, figurile profund polarizante și-au atacat reciproc caracterul și trecutul, s-au acuzat reciproc de minciună și au refuzat în mod repetat să răspundă la întrebările celuilalt.

Da Silva, care conduce în sondajele de opinie în încercarea de a se întoarce la postul pe care l-a deținut între 2003 și 2010, a promis încă o dată că va crește cheltuielile pentru cei săraci, deși nu a prezentat un plan clar cu privire la modul în care va realiza acest lucru. El a subliniat, de asemenea, că guvernul lui Bolsonaro nu a oferit încă o creștere a salariului minim peste nivelul inflației.

„Vă comportați ca fiind părintele celor săraci, dar în 2020, pentru a-i sprijini pe cei săraci care au fost obligați să rămână acasă (din cauza restricțiilor Covid), a trebuit să dăm ajutorul de urgență de 114 dolari.” a declarat Bolsonaro la dezbaterea de la TV Globo din Rio de Janeiro, care a durat 2 ore și jumătate.

Bolsonaro a promis rapid că va ridica salariul minim de la 229 de dolari pe lună la 265 de dolari anul viitor, deși acest lucru nu a fost inclus în propunerea sa de buget pentru 2023 trimisă Congresului. El a declarat că recesiunea economică care a însoțit pandemia COVID-19 a împiedicat o creștere a salariului minim, dar a subliniat că activitatea economică se întărește.

Nu este prima dezbatere la care aceștia participă

Cei doi au avut o singură dezbatere față în față anterioară, la începutul acestei luni, cu un format similar care alocă candidaților o bancă de timp pe care o pot folosi după cum consideră necesar, fie adresându-se alegătorilor, fie punându-le întrebări adversarului lor.

Da Silva a criticat modul în care a fost gestionată pandemia, care a ucis peste 680.000 de brazilieni.

„Singurul lucru pe care l-ați făcut a fost să refuzați vaccinul la momentul potrivit și să permiteți ca mai mult de 300 de mii de oameni să moară fără să aibă nevoie în această țară. Dar într-o zi veți plăti pentru asta,” a declarat Da Silva.

Cel mai tensionat moment al dezbaterii a fost atunci când Bolsonaro l-a chemat pe da Silva să stea lângă el în timp ce răspundea la o întrebare. „Rămâi aici, omule”, a spus președintele.

Fostul președinte a ripostat: „Nu vreau să fiu în apropierea ta”, apoi s-a întors cu spatele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE