Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brățăra electronică, o raritate. Doar una din zece românce agresate e de acord ca partenerul violent să fie monitorizat astfel

Doar una din zece femei agresate își dă acordul pentru ca partenerii violenți să poarte brațară electronică. Este o formalitate fără de care monitorizarea de către poliție nu este posibilă. Brățările au fost introduse pentru a le feri pe femei de răzbunarea soților agresivi, dar victimele nu au încredere în sistemul de monitorizare. Poliția Română spune că în medie în fiecare oră șase persoane reclamă că au fost bătute de partenerii lor. 

Monitorizarea agresorilor prin brățări electronice este posibilă din octombrie anul trecut. Doar 185 de femei au acceptat monitorizarea partenerilor violenței, în timp ce aproape 800 de persoane au refuzat, spun polițiștii.

Simona Voicescu, președinte ”Asociația Necuvinte”: ”Au o înțelegere greșită, menită să le urmărească, nu să le protejeze. O informare mult mai profundă odată cu intrarea în vigoare a sistemului.”

Unele victime recunosc că nu au încredere în sistemul de supraveghere electronic. 

”Mă gândesc că poate se poate defecta, nu știu cum sunt de sigure acele brățări. Am obținut împotriva fostului soț șase ordine de protecție, dar real nu mă protejau ... dintr-un ordin a aflat adresa mea”, a mărturisit o victimă a violenței domestice. 

România vrea să achiziționeze 15.000 de dispozitive până în 2025

După ani de zile de dezbateri publice, statul a cumpărat anul trecut peste 900 de kituri de monitorizare și le-a distribuit în județele Mureș, Iași, Vrancea și București, urmând ca până în 2025 să fie achiziționate alte 15.000 de dispozitive, pentru ca sistemul să fie extins în toată țara. 

Un astfel de kit costă 7.500 de lei, iar în cazul în care în protecția este pentru mai mulți membri familiei, spre exemplu mamă și fiică, prețul echipamentelor se ridică la 11.200 de lei. Agresorul va purta brățara și va avea și un telefon mobil la el cu care sistemul de monitorizare comunică prin Bluetooth. Victima primește la rândul său un telefon mobil, pe care va putea urmări în timp real fiecare mișcare a agresorului. 

În cazul în care agresorul se află la o distanță mai mică de 30 de metri față de victimă se declanșează această alarmă. Poate fi oprit sunetul în cazul  în care victima vrea să se ascundă și apoi are trei opțiuni: mesaj scris către dispecerat, apelarea 112 direct din aplicație sau telefon cu polițistul de caz. 

Simona Voicescu, președinte ”Asociația Necuvinte”: ”Gândiți-vă că acum 20 de ani dacă vorbeam despre monitorizarea electronică a agresorilor probabil ni se râdea în față, acum avem un sistem funcțional. Pe de altă parte ne întoarcem la ce spuneam anterior mentalitățile și neîncrederea noastră în sistemele de stat.” 

Polițiștii spun că fenomenul este greu de ținut sub control, iar o treime dintre ordinele de protecție sunt încălcate.

Angela Chirvușuță, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității: ”Când ordinul de protecție provizoriu se aplică, agresorul este pe loc e îndepărtat din casă, nu e nevoie sa treaca un anumit moment sau să fie analizată situația de un judecător sau așa mai departe.”

În primele cinci luni din acest an peste 23.000 de persoane au sunat la 112 pentru a-și reclama agresorii. Peste 18% dintre victimele violenței casnice în România sunt bărbați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE