Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Victimele violenței domestice rup tăcerea. Zeci de mii de cazuri sunt raportate anual, iar cifrele sunt în creștere

Zeci de mii de femei devin victime ale violenței domestice în România. Deși există legi împotriva agresorilor, iar polițiștii îi pot monitoriza cu brățări electronice și pot emite ordine de protecție pentru victime, aceste documente nu sunt mereu ușor de obținut.

Este și cazul unei femei din Brașov, care a povestit, pentru Euronews, cum poliția nu i-a oferit ajutor după ce fostul partener a agresat-o. Contactați, reprezentanții IPJ Brașov au transmis că, în acest caz, a fost deschisă o anchetă internă.

Peste 40 de femei au murit din cauza abuzurilor din familie

Anul trecut, 42 de femei şi 4 copii au murit în urma abuzurilor din familie, arată datele oficiale. Iar aproape 40.000 de femei şi 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. Cifrele sunt cu 13% mai mari comparativ cu 2021.

Și tot anul trecut, au fost date peste 11.000 de ordine de protecţie şi mai bine de 20.000 de ordine de protecţie provizorii.

Acestea din urmă pot fi emise pe loc de polițiști, conform legii. O femeie din Brasov a crezut că va obține un astfel de document. După ce fostul partener ar fi agresat-o, a sunat la 112.

Femeia susține că după ultima ceartă cu fostul partener a cerut ajutorul unui avocat pentru a obține un ordin de protecție.

În urma unei solicitări din partea Euronews, reprezentanții IPJ Brașov au transmis că faptele reclamate de tânără nu au fost confirmate, dar că a fost deschisă o anchetă internă în legătură cu modul în care doi polițiști au gestionat cazul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE