Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BOR vrea corp de control pentru a ancheta corupția. Cu ce propuneri a venit Patriarhul Daniel

Biserica Ortodoxă Română vrea înființarea unui corp de control propriu pentru a ancheta corupția din interiorul instituției.

Patriarhul Daniel a venit cu o serie de propuneri printre care și înființarea unor „Corpuri canonice de control juridic și financiar”.

Acestea vor fi coordonate de către un ierarh-vicar și vor avea rolul de a controla și sancționa episcopii corupți.

În prezent, Regulamentele Interne ale Bisericii nu au prevăzute ca abateri luarea și darea de mită, traficul de influență sau obținerea ilegală de fonduri.

Noile propuneri, votate de Permanența Consiliului Național Bisericesc

Noile propuneri au fost votate de Permanența Consiliului Național Bisericesc și au nevoie acum de aprobarea Sfântului Sinod.

Inițiativa Bisericii Ortodoxe Române vine după ce DNA a început urmărirea penală a Arhiepiscopului Teodosie pentru cumpărare de influență.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, în Biserica Ortodoxă Română:

  • „Patriarhul României exercită dreptul de a primi apel şi dreptul de devoluţiune în mitropolii şi în eparhiile aflate sub autoritatea directă a Patriarhiei Române pentru restabilirea ordinii canonice şi administrative” (art. 26 alin. 24);
  • „Mitropolitul exercită dreptul de a primi apel şi dreptul de devoluţiune în eparhiile sufragane pentru restabilirea ordinii canonice şi administrative”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE