Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente puternice în estul Ucrainei. Kievul acuză Rusia că a lovit un vas civil ce mergea către portul Odesa

Kievul acuză Rusia că a lovit un vas civil care mergea către Odesa. Potrivit armatei ucrainene, căpitanul a fost ucis și alți patru oameni, răniți. Pe de altă parte, pe frontul din est, au loc lupte puternice, fără însă ca vreuna dintre părți să aibă succes. Militarii Moscovei bombardează din nou infrastructura energetică ucraineană, așa cum a făcut și iarna trecută. Intenția Rusiei este de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate și căldură în pragul iernii. 

Kievul anunță că armata rusă a bombardat zeci de sate din regiunea Harkov. Au fost explozii și în Donețk, unde trei civili au fost uciși, anunță guvernatorul regiunii. 

Serviciul de Stat de Urgență al Kievului a publicat imagini în care pompierii sapă cu mâinile goale printre ruinele unei case distruse de focuri de artilerie. Procurorii ucraineni susțin că armata rusă a bombardat intenționat o zonă rezidențială. 

În același timp, președintele Ucrainei susține că armata Kievului are rezultate remarcabile pe frontul din Bahmut și Avdiivka, acolo unde se duc cele mai grele lupte.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Mulțumesc soldaților pentru puterea pe care o au. Puterea lor. Puterea tuturor celor care luptă pentru Ucraina, celor care ajută. Această putere este vitală pentru poporul nostru. Ucraina va învinge și va fi liberă.”

Agenția de Informații militare din Ucraina a confirmat că a organizat un atac cu mașină capcană în care a murit un deputat dintr-una dintre regiunile ocupate ilegal de Rusia. Potrivit Kievului, deputatul care a murit a deținut și funcția de așa-zis ministru de Interne în Luganskul ocupat și a fost implicat direct în torturarea prizonierilor ucraineni.

De partea lor, aliații occidentali ai Ucrainei transmit că rămân alături de Kiev atât timp cât va fi nevoie, chiar și pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu. 

Anthony Blinken, secretarul de stat SUA: ”Pentru a pune Ucraina pe o bază solidă pentru anul viitor, trebuie să ajutăm Ucraina să facă patru lucruri simultan: în primul rând, să continue să lupte pentru a-și recâștiga teritoriul. În al doilea rând, Ucraina trebuie să devină o forță militară de clasă mondială pentru a asigura o descurajare maximă și pentru a-i arăta președintelui Putin că nu va rezista mai mult decât Ucraina.”

În acest timp, Rusia mizează tot mai mult pe sprijinul Chinei. Președintele Vladimir Putin discută cu vicepreședintele Comisiei Militare Centrale, cel mai înalt organ de comandă armata chineză. Anterior, liderul militar de la Beijing s-a întâlnit cu ministrul rus al Apărării. 

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: ”Relațiile dintre Rusia și China în domeniul militar se dezvoltă constant în toate direcțiile. Organizăm în mod regulat exerciții comune pe uscat, pe mare și în aer. Lucrăm cu succes împreună la antrenamente de luptă de complexitate diferită.”

Iar Ucraina este pe cale să piardă un aliat important, Slovacia. Noul prim-ministru, Robert Fico, anunță că a blocat o importantă livrare de arme pentru Ucraina, aprobată de executivul precedent. Pachetul, în valoare de peste 40 de milioane de euro, conținea rachete de apărare aeriană, muniție de tun și muniție pentru arme de calibru mic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE