Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania ia măsuri mai stricte pentru migranți. Olaf Scholz: "E un moment istoric"

În ultimii ani, Germania se confruntă cu o problemă extrem de apăsătoare în ceea ce privește migranții, iar numărul de noi cereri de azil pentru anul până în prezent a fost cu 73% mai mare la sfârșitul lunii septembrie decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Practic, peste 250.000 de persoane au solicitat azil în Germania în perioada ianuarie-septembrie, comparativ cu peste 130.000 în aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea solicitanților de azil provin din Siria, Afganistan și Turcia.

În aceste condiții, cancelarul Olaf Scholz și cei 16 guvernatori de stat din Germania au convenit asupra unor măsuri și mai stricte pentru a reduce numărul mare de migranți care ajung în țară. S-a ajuns astfel la un compromis cu privire la această situație, care devenise o problemă politică uriașă pentru guvern.

Măsuri mai stricte în ceea ce privește migranții și solicitanții de azil

După o întâlnire care a durat câteva ore, noaptea trecută, cancelarul Olaf Scholz, un social-democrat care conduce un guvern de centru-stânga, a numit acest acord "un moment istoric", o remarcă menită să sugereze cât de mare a devenit această povară pentru guvern, care s-a confruntat cu presiuni enorme din partea opoziției și din alte părți.

  • Germania a primit și peste un milion de ucraineni de la începutul războiului declanșat de Rusia.

Începând de anul viitor, guvernul federal va plăti o sumă forfetară anuală de 7.500 de euro pentru fiecare solicitant de azil. Până acum, era vorba de o sumă totală anuală de aproximativ 3,7 miliarde de euro.

Noile măsuri includ accelerarea procedurilor de azil, restricții de beneficii pentru solicitanții de azil și mai mult ajutor financiar din partea guvernului federal pentru statele și comunitățile locale care se confruntă cu afluxul de migranți.

Solicitanții de azil trebuie, de asemenea, să primească cel puțin o parte din beneficii pe un card, ceea ce înseamnă că vor primi mai puțini bani în viitor.

În ultimele săptămâni s-a lucrat la elaborarea noilor reguli și a existat o serie de activități guvernamentale, inclusiv legislație pentru a facilita deportările solicitanților de azil neconformi, pentru a înăspri pedepsele pentru contrabandiști, pentru a permite solicitanților de azil să înceapă să lucreze mai devreme și pentru a introduce controale temporare la granițele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția. Aceste controale au fost extinse, dar perioada de timp nu a fost precizată.

Scholz a numit reforma "o tranziție la un sistem care respiră"

Unii guvernatori au cerut un nou sistem de desfășurare a procedurilor de azil, care să aibă loc în afara Germaniei, dar această măsură nu a trecut. Cu toate acestea, guvernul federal a spus că va verifica dacă procedurile de azil în afara UE sunt posibile. Mai multe țări europene, inclusiv Regatul Unit al Maerii Britanii sau Danemarca, au analizat procesarea de la distanță a solicitanților de azil pentru a-i împiedica să vină. Până acum, doar Italia a ajuns cu succes la un acord cu Albania pentru a oferi adăpost temporar unora dintre miile de migranți care ajung pe țărmurile italiene.

În aceste condiții, există și contestatari. De exemplu, un grup care susține solicitanții de azil și legile liberale privind procedurile de azil din Germania spune că este "îngrozit" de noile măsuri și a numit planurile de procesare a cererilor de azil în afara țării "extrem de periculoase".

"În loc să luăm măsuri pragmatice pentru a prelua persoanele care au nevoie de protecție, soluția la provocările Germaniei va fi probabil căutată în Turcia sau Africa de Nord. Este absolut nerealist să ne așteptăm ca astfel de acorduri să fie implementate în mod eficient și, mai ales, în conformitate cu drepturile omului", susține Pro Asyl într-o declarație, citată de Euronews.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE