Premierul Ilie Bolojan și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, s-au întâlnit joi dimineață cu reprezentanții sindicatelor, în urma protestelor desfășurate în ultimele zile de angajați din mai multe instituții publice din țară, nemulțumiți de tăierea sporurilor de condiții vătămătoare pentru bugetari. Șeful Guvernului i-a invitat la Palatul Victoria pe liderii celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național pentru a discuta măsurile economice și sociale propuse de Executiv.
Vineri va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat că sindicaliștii i-au transmis premierului că măsurile de austeritate afectează doar angajații și pensionarii, riscând să genereze tensiuni sociale majore.
Bogdan Hossu, președintele CNS „Cartel Alfa”: „O să insistăm și mâine și venim cu materialul pregătit. (...) Cred că nu vor fi alte măsuri în etapa actuală. Indirect, singurul lucru care va avea efect asupra concedierilor este că la rectificarea de buget, instituțiile nu vor primi bani suplimentari, deci vor trebui să se încadreze în valoarea bugetată până la ora actuală și asta implică - este greu de spus - se va negocia la fiecare ordonator de credit în parte.”
Reporter: Ce înseamnă că nu vor primi bani în plus instituțiile la rectificare?
„Nu vor primi bani în plus. Înseamnă că dacă au 100 de lei alocat, cu 100 de lei rămân. Deci, ori dau oamenii afară, adică... sunt diferite măsuri. Lucrul pe care i l-am semnalat premierului este faptul că anumite instituții bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului. Adică, legea se referă doar la sporul de condiții vătămătoare, dar mai sunt și alte sporuri care s-au inventat. În principal, ce am discutat, este că trebuie structurat dialogul și trebuie convocat Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social pentru că, practic, textul pe care și-l asumă Guvernul trebuie să-l avem și noi, se finalizează acum la Ministerul de Finanțe și cum se finalizează îl vom primi”, a precizat Bogdan Hossu.
„I-am atras atenția premierul că măsurile sunt focalizate numai către lucrători și către pensionari și că, în condițiile actuale, pentru că nu există o distribuție uniformă a efortului de strângere a curelei, vom avea - ei, în principal, noi - din punct de vedere organizatoric, mari probleme pentru că vor fi conflicte sociale deschise tot mai multe”, a adăugat acesta.
Marius Sepi, vicepreședintele Sindicatului Național „Forța Legii”: „Ne opunem din start disponibilizărilor luate fără un studiu de impact, pentru că avem Sănătatea, Învățământul, Poliția Locală. Noi aici am acuzat guvernul și am spus-o românește că s-a început greșit lovind în cei care au veniturile cele mai mici. Dacă vă uitați pe planul de măsuri, o să vedeți că foarte multe dintre calcule sunt doar contabile.”
Leonard Bărăscu, președintele C.N.S.L.R. – FRĂŢIA: „În Sănătate, nu s-a discutat despre disponibilizări. Există o a treia parte care se va ocupa de resursele umane, dar nu se pune problema - în sănătate, asistență socială - și așa au pierdut cei care au avut cele mai mici salarii - să se întâmple disponibilizări sau alte tăieri la momentul respectiv.”
Vineri va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.
„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat premierul, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres de Guvern.
Știrea inițială:
Discuții cu sindicatele la Palatul Victoria în urma tăierii sporului de condiții vătămătoare
Prim-ministrul se întâlnește cu reprezentanții confederațiilor sindicale după aproape o săptămână de proteste spontane în instituțiile publice din țară. Este prima consultare oficială, la o zi după ce Bolojan a prezentat primul pachet din măsurile fiscale necesare pentru a reduce deficitul bugetar.
Este de așteptat ca pachetul fiscal să fie pus în transparență decizională în cursul zilei de astăzi, iar săptămâna viitoare ar putea fi adoptat.
Bolojan a transmis, miercuri, că este dispus să aibă aceste întâlniri cu sindicaliștii atât timp cât vor fi observații pertinente în cadrul discuțiilor și asta pentru că, în momentul de față, aparatul bugetar trebuie să strângă cureaua, bugetul de stat fiind împovărat de majorările de pensii și salarii și de sporurile acordate în mod discreționar la nivelul instituțiilor.
Primii care au ajuns de dimineață la Palatul Victoria au fost cei de la Blocul Național Sindical (BNS). Participă vicepreședintele confederației, Mircea Burlacu.
„Precizăm că această întâlnire nu are caracterul unei reuniuni formale a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), ci este o consultare directă între Guvern și organizațiile sindicale reprezentative. Blocul Național Sindical va reveni cu detalii după încheierea discuțiilor”, precizează BNS.
Sunt mai multe nemulțumiri ale sindicatelor. Sporul de condiții periculoase sau vătămătoare pentru bugetari a fost plafonat recent la 300 lei brut lunar, de la 1500 lei brut lunar. În plus, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru activitatea în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între trei și cinci zile lucrătoare, nu între cinci și zece zile lucrătoare, cum era până acum.