Unul din două contracte publice din România este castigat de o firmă care participă singură la licitații! Acest lucru arată o deteriorare a competiției în achizițiile publice.
Sunt date care apar în BridgeReport, o analiză realizată în 41 de țări care arată că favoritismul guvernamental s-a dublat după pandemie. În plus, indică faptul că Polonia și Ungaria se află în regres democratic.
Bridge Gap este un proiect finanțat de UE, care analizează cauzele și tendințele riscului de corupție în țările Uniunii și statele vecine, 41 de state.
Principalele rezultate: favoritismul este de două ori mai mare decât era anterior perioadei de pandemie: în medie, un contract din trei este atribuit direct unei companii care participă singură la licitații. Situație regăsită mai ales în țările din Europa de Est și Sud.
În Polonia, România, Spania sau Grecia, favoritismul apare aproape în majoritatea contractelor, nu doar în cazul celor mari. Elveția de exemplu, și-a reformat sistemul de achiziții atunci când a observant regresul.
Țările au primit și un scor în funcție de Indexul de Integritate Publică, adică a fost măsurată transparența, libertatea presei, digitalizare administrației.
Polonia și Ungaria, două țări membre care se află în regres democratic, sub media țărilor care speră să ajungă în UE.
Bosnia și Herțegovina, cel mai mic scor, și cel mai mare Norvegia. Turcia are o performanță foarte slabă, iar țări precum România și Bulgaria, chiar și Grecia, scoruri puțin mai bune decât țările candidate Ucraina și Moldova.
În concluzie, corupția rămâne o provocare în Europa în ciuda imaginii Uniunii Europene ca lider în integritatea publică