Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Berlinul descoperă plata cu cardul. Oamenii sunt încă reticenți când nu mai folosesc bani fizici

Germania a fost cunoscută pentru mult timp drept o țară în care numerarul a fost principalul instrument de plată. Acest lucru era valabil în majoritatea magazinelor și restaurantelor, mai ales din Berlin. Lucrurile se schimbă însă, așa că o recent deschisă rețea de restaurante permite plata numai cu cardul sau cu telefonul mobil.

În restaurantul Manifesto de lângă Potsdamer Platz nu găsești nici șnițel, nici bratwurst și nici varză murată. În schimb, cei 22 de vânzători servesc mâncare din întreaga lume. Primul restaurant de acest fel a fost deschis la Praga, în 2018.

Martin Barry - patron lanț de restaurante: „Încercăm să creăm un fel de atmosferă de piață cu o experiență ceva mai elevată. Așadar, gândiți-vă la piețele alimentare preferate din lume sau la mâncarea de stradă. Avem o astfel de atmosferă. Este un pic mai dinamic. Este plin de viață, dar, în același timp, am vrut să facem lucrurile un pic mai rafinat. Așa că te așezi la masă, pe care sunt pahare și farfurii din porțelan, și ai parte de o experiență de luat masa așa cum erai învățat”.

Stilul acesta de restaurant pare pe placul berlinezilor. În numai o lună și jumătate de la deschidere au fost mai mult de o sută de mii de clienți. Și doar câțiva dintre ei s-au plâns că nu pot plăti cash pentru tăițeii din China, puiul prăjit după o rețetă din Coreea sau pentru humusul sirian.

Simon Goetze expert, Federația Organizațiilor Consumatorilor din Germania: „Opțiunea cea mai prietenoasă pentru consumatori este, desigur, de a avea toate mijloacele de plată la dispoziția consumatorului. Deci, puteți plăti cu cardul și cu numerar. Dar, din punct de vedere pur legal, este bine. Există libertate contractuală. Deci, compania poate anunța în prealabil că anumite mijloace de plată sunt excluse și atunci acest lucru este, de asemenea, în regulă din punct de vedere juridic”.

Noutatea pentru capitala Germaniei nu înseamnă că nu pot apărea și probleme. Unii clienți sunt încurcați de faptul că nu știu cum pot lăsa bacșiș. Alții se tem că dacă dau cardul din mână ar putea avea probleme.

Gert - turist în Berlin: „Atât timp cât cardul rămâne în mâna mea, este în regulă. Am însă o problemă atunci când trebuie să dau cardul. Uneori, personalul merge în spatele restaurantului și nu știi ce face cu cardul. Dar, în general, nu prea am o problemă cu asta”.

Banca Centrală a Germaniei transmite că numerarul continuă să fie cel mai utilizat mod de a plăti pentru bunuri și servicii. Cu toate acestea, în 2021, 58 la sută din totalul plăților au fost în numerar, în scădere de la aproape trei sferturi în 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE