Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benzinăriile din Italia sunt în grevă. Premierul italian impune afișarea prețului mediu al carburanților

Majoritatea benzinăriilor din Italia sunt închise, asta după ce distribuitorii au intrat în grevă de marți seara. Premierul Georgia Meloni cere ca prețul mediu al combustibilului să fie afișat la fiecare benzinărie pentru a descuraja scumpirile. Sindicaliștii din benzinării spun că nivelul prețurilor nu reprezintă speculă.

Peste 20.000 de distribuitori de carburanți au intrat în grevă

Stațiile de carburanți sunt închise timp de 48 de ore după ce angajații din peste 20.000 de distribuitori de carburanți au intrat în grevă. Premierul Meloni a adoptat un decret privind transparența benzinăriilor când vine vorba de prețul carburanților. Cei care măresc nejustificat prețul vor fi sancționați.

Beatrice Petrella, jurnalist Italia: „La începutul războiului din Ucraina, guvernul lui Draghi, guvernul pe care l-am avut înainte, a decis să subvenționeze prețul petrolului, dar subvenția trebuia reînnoită la un moment dat, iar guvernul lui Meloni nu a făcut asta.”

Amenda pentru neafișarea prețului mediu este de 800 de euro. Asociațiile de benzinării spun că sunt de acord să afișeze prețul pe internet, dar nu și la pompele de alimentare.

Beatrice Petrella, jurnalist Italia: „Dacă analizăm consecințele grevei, nu le putem vedea acum. Le vom observa în zilele următoare pentru că greva durează încă două zile. Dar de exemplu, în orașe mari precum Roma, încă putem să mergem la benzinării și să găsim carburanți.”

Ce spun românii despre greva de la benzinării

Aceasta este prima grevă care are loc de când Meloni a preluat guvernarea Italiei și vine din partea unui sector crucial, în special în contextul dependenței Europei de petrolul rusesc. Irina Vasile locuiește în Italia de mai bine de zece ani în Florența. A umplut rezervorul înainte de grevă.

Irina Vasile: „Ceva probleme au fost, deci s-au făcut cozi. Unii distribuitori au mărit prețurile pentru că știau că oamenii o să se ducă să-și facă plinul, deci au profitat cumva de această grevă.”

Nu toate benzinăriile sunt închise. Conform presei italiene, 30% din benzinării funcționează. În orașele mari este mult mai probabil să găsești un loc de unde să alimentezi, dar cei mai afectați sunt italienii din zonele mai restrânse.

Irina Vasile: „Posibil ca în anumite orașe mai mici sau zone în care sunt puțini locuitori unde sunt de exemplu două pompe de benzină, dacă ambele sunt închise, cred că reprezintă o dificultate pentru locuitorii respectivi.”

Posibilitatea grevelor în lanț

Georgia Meloni a declarat că nu își va schimba decizia. Dacă greva continuă, angajați din alte domenii, precum taximetriștii și șoferii din transporturi de mărfuri amenință că vor intra la rândul lor în grevă.

Actualul protest al benzinăriilor este programat până joi seara. În Italia, prețul de la pompă e aproximativ 2 euro în orașe și până la 2,5 euro pe de-a lungul autostrăzilor. Italia are unul dintre cei mai scumpi carburanți din Uniunea Europeană, alături de Franța, Grecia, Danemarca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE