Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate națională

Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate națională pentru a putea beneficia de fonduri din partea Guvernului de la Roma. Un proiect în acest sens a fost deja demarat de un tânăr român ales în urmă cu patru ani în consiliul local al orașului Prato din regiunea Toscana. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate etnică din Italia, iar limba română este a doua cea mai vorbită după limba italiană.

Cea mai numeroasă comunitate etnică din Italia

Peste un milion două sute de mii de români trăiesc oficial în Italia, ceea ce reprezintă mai bine de 2% din populația țării. Cu toate acestea, cea mai numeroasă comunitate etnică nu este recunoscută ca atare la nivel legislativ.

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato: „Suntem a doua forță de muncă în această țară, suntem a doua limbă vorbită după limba italiană.”

Claudiu Stănășe a repus pe agenda publică o inițiativă mai veche: recunoașterea românilor din Italia drept minoritate lingvistică.

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato: „Începem o campanie politică la nivel național, în toate orașele mari din Italia, în primul rând pentu a informa cetățenii români de ceea ce înseamnă acest lucru, iar de cealaltă parte o campanie prin care vom încerca să adunăm cât mai mulți parlamentari pentru a depune proiectul de lege.”

Stănășel, plecat din România la vârsta de 6 ani, a candidat și a fost ales în consiliul local din Prato în 2019 din partea Partidului La Liga, al vicepremierului Matteo Salvini.

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato: „Ceea ce mă îndrumă să cred că vom reuși este faptul că echipa care acum conduce guvernul Italiei și are majoritatea în Parlament, coaliția de centru-dreapta, mi-a asigurat tot interesul pentru a reuși să obținem rezultate în ceea ce privește comunitatea noastră.”

Ar fi un „rezultat istoric”

În fiecare an începând din 1999, statul italian pune la dispoziţie între 5 şi 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităţilor lingvistico-istorice recunoscute.

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato: „Ar însemna pentru toți românii din Italia, eu cred, un rezultat istoric, în primul rând pentru imaginea noastră ca o comunitate, pentru imaginea României în lume și în Europa. Am putea să avem cursuri de limba română plătite de statul italian în școlile italiene, am putea să avem școli bilingve, am putea să avem proiecte dedicate istoriei, culturii și tradițiilor noastre.”

În prezent, singura finanțare pe care o primesc românii din Italia este din partea guvernului de la București, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În 2021 suma a fost aproape derizorie: doar 170.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE