Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Român stabilit în Italia, despre alegerile parlamentare: „Românii așteaptă o schimbare în bine”

Extrema dreaptă din Italia așteaptă o victorie istorică în alegerile parlamentare de duminică. În aceste condiții, Giorgia Meloni va deveni primul lider al unui partid post-fascist aflat la conducerea unui guvern într-o ţară fondatoare a Uniunii Europene.

Honorius Barnișca, un român stabilit în Italia de 23 de ani, a vorbit la Euronews despre alegerile parlamentare și cum îi vor afecta pe românii care lucrează în străinătate.

„Românii așteaptă o schimbare în bine a vieții de zi cu zi, deoarece în momentul de față, guvernele care au precedat au dat dovadă de mai puțină competență în ceea ce privește guvernarea Italiei. S-a simțit și în viața de zi cu zi a multora dintre noi, nu doar după începerea războilui din Ucraina. Se speră ca prin reformele pe care vor încerca să le facă să îndrepte situația în mai bine”, a explicat Honorius Barnișca.

Ce așteptări au românii din Italia de la alegerile parlamentare

Honorius Barnisca are 42 de ani și locuiește în Roma din 1999 și este unul dintre românii care a reușit să se acomodeze cu traiul din străinătate. Pentru a-și putea asigura traiul a început să lucreze într-un supermarket și a făcut asta timp de 14 ani.

De nouă ani și-a pus pe picioare propria afacere. A reușit să le arate italienilor cum se mănâncă românește și a deschis un magazin cu bucate tradiționale din România. El speră ca după alegeri, iatlienii și românii de-o potrivă să o ducă ceva mai bine.

„Eu personal, ținând cont că am o mică activitate aici în Italia, un magazin cu specific românesc, plătesc taxe către statul italian, iar în momentul de față taxele sunt destul de mari, nu numai pentru activitatea mea, ci per ansamblu. Ei ca și centru dreapta, au propus printre amendamente și plafonarea taxelor (n.red.). Ce înseamnă acest lucru? Taxele să fie de (n.red) 15% până la 100.000 de euro ca și venituri de taxe, nu ca și în momentul de față în jur de 43-50%. Pe lângă aceasta, viitoarele persoane care doresc să intre la pensie după 41 de ani de muncă, pot depune cerere ca să intre la pensie. Unul dintre atuurile, zic eu, în momentul de față pentru centru dreapta ar fi si acesta”, a spus Honorius Barnișca.

Honorius Barnisca mai spune că românii care trăiesc și s-au integrat în Italia sunt în continuare bineveniți.

„Persoanele care s-au integrat ca și mine, eu în 23 de ani am fost primit cu brațele deschise de italieni, dacă respecți regulile și legile de aici aduci un plus valoare societății italiene, nimeni nu are ce să-ți spună, din contră. Sunt mulțumiți de toate badantele, persoanele care îngrijesc bătrânii de aici, de românce care își fac treaba și își trudesc viața de zi cu zi. Sunt persoane care lucrează în construcții care efectiv țin pe umerii lor multe dintre industriile italiene”, a conchis Honorius Barnișca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE