Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belgia: Extremiștii separatiști sunt în ascensiune și vor independența Flandrei, arată un sondaj IPSOS realizat la comanda Euronews

Un partid separatist de extremă dreapta conduce în preferințele cetățenilor din provincia de nord a Belgiei, care vor vota în iunie la alegerile regionale, naționale și europarlamentare, arată sondajul IPSOS realizat la comanda Euronews. Obiectivul formațiunii este independența Flandrei. Deși nu își propun ieșirea din NATO sau din Uniunea Europeană, liderii formațiunii doresc o Uniune bazată strict pe cooperarea economică.

Extremiștii separatiști din Belgia, în ascensiune

Partidul Interesul Flamand este creditat cu 23,5% din voturi în Flandra, regiunea de nord a Belgiei vorbitoare de limbă neerlandeză, mult mai bogată și mai populată decât Valonia, zona francofonă de sud a țării.

Obiectivul partidului în viitoarele alegeri regionale este clar: independența Flandrei.

Tom Vandendriessche, eurodeputat, Partidul Interesul Flamand, grupul ID: „Flandra este - demografic, politic, financiar și economic - motorul Belgiei. Problema este că avem doar 50% din puterea politică și există un transfer financiar dinspre regiunea de dreapta a Flandrei spre regiunea stângistă a Valoniei, vorbitoare de limba franceză, situată aproape de Franța. Și ne-am săturat să le plătim facturile”.

Succesul partidului vine pe fondul ascensiunii extremisului și populismului în Europa din cauza nemulțumirilor legate de migrația ilegală. Există, însă, și alte motive specifice.

François Gemenne, politolog: „Mulți flamanzi consideră că sunt trași înapoi de Valonia, partea sudică a țării, și că s-ar descurca mult mai bine dacă ar fi independenți. Este același fenomen pe care l-am văzut cu Brexit-ul, spre exemplu...”

Strategia formațiunii constă în colaborarea post-electorală cu partidul conservator Noua Alianță Flamandă. Împreună pot obține majoritatea în Parlamentul regional. Cu toate acestea, unii cetățeni nu par să susțină scenariul.

Sandrine: „Eu mă simt cu adevărat belgiană. Țara noastră este deja destul de mică, ar fi păcat să ne divizăm”.

Jordi, student: „Nu cred că este un lucru bun pentru că Belgia este deja o țară mică. Nu vreau să fim și mai mici”.

Emily, studentă: „Nu cred că ar fi un lucru bun. Aș prefera să ne numim Belgia, așa cum este acum”.

Vincenzo Genovese, jurnalist Euronews: „Potrivit partidului Interesul Flamand, noua țară flamandă va rămâne membră a Uniunii Europene și NATO, în calitate de succesor al Belgiei. Însă, liderii partidului au ambiția de a transforma Uniunea într-o organizație pentru cooperare economică între state suverane, fără orice altă integrare. Vincenzo Genovese, pentru Euronews, din Flandra”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE